Afdrukken normale balans
Financieel > Afdrukken balansen > Normale balans

De 'normale balans' is een proefbalans, saldibalans of een kolommenbalans in volgorde van grootboekrekeningnummer. Als je de balans in een andere volgorde wilt afdrukken, dan moet je gebruik maken van programma Afdrukken variabele balans (beschikbaar vanaf versie Financieel). Voor een normale balans per kostenplaats of kostendrager, zie programma Afdrukken normale balans per kostenplaats/kostendrager.

Bij de normale balans heb je de volgende mogelijkheden:

Afdrukinstelling

Je kunt eventueel gebruik maken van een afdrukinstelling.

De laatst gebruikte instelling wordt dan automatisch opgeslagen onder volgnummer 000.

Je kunt ook zelf een afdrukinstelling toevoegen of wijzigen via de knop Instellingen.

Layout-soort

Hier selecteer je de layout die voor deze balans gebruikt moet worden: een proefbalans, een saldibalans of een kolommenbalans.

Beschik je over de optie ‘Instelbare layouts financieel’, dan kun je via de knop Muteren layouts een afdruk-layout toevoegen, wijzigen of verwijderen.

Selectie

Maak het vakje leeg als je de balans wilt baseren op het hele grootboek over alle periodes. Wil je de balans afdrukken van een beperkt aantal grootboekrekeningen en/of een beperkt aantal periodes, selecteer dan het vakje. De grootboekrekeningen kun je dan selecteren op nummer, zoekcode of naam.

Afdrukken op basis van

De balans kan worden samengesteld op basis van definitieve boekingsgangen, voorlopige boekingsgangen of beide.

Nulsaldi afdrukken

Een rekening heeft een nulsaldo als voor elk van volgende rubrieken het debetbedrag gelijk is aan het creditbedrag: Bedrag laatste periode, Bedrag vorige periodes, Eindbalans, Proefbalans en Verlies en Winst. Als je kiest voor Nee, dan worden de rekeningen met een nulsaldo niet afgedrukt. Als je kiest voor Ja, maar alleen rekeningen waarop is geboekt, worden alle grootboekrekeningen met een nulsaldo waarop is geboekt afgedrukt. Als je kiest voor Ja, alle rekeningen, dan worden ook de nulsaldo-rekeningen waar niet op is geboekt afgedrukt. Let op! Het onderdrukken van rekeningen met een nulsaldo gebeurt op basis van de saldi op die rekening en niet op basis van de kolommen die wel of niet op een layout zichtbaar zijn.

Balans afdrukken in

Geef hier aan in welke valuta de balans moet worden afgedrukt: de basisvaluta of een andere valuta. Kies je voor Andere valuta, dan moet je nog aangeven welke valuta dat moet zijn.

(Sub)totalen afdrukken in

De totalen kunnen worden afgedrukt alleen in de valuta van de balans of ook in een andere valuta. De Valuta van de balans is de valuta die in de vorige rubriek is geselecteerd. Kies je voor Valuta van balans + andere valuta, dan moet je nog aangeven welke valuta dat moet zijn.

Gecomprimeerd afdrukken

Gecomprimeerd wil zeggen dat niet alle grootboekrekeningen worden afgedrukt, maar alleen de rubriek , paragraaf en subparagraaftotalen. Je hebt hier de volgende mogelijkheden:

  • Ja, de balans wordt dan gecomprimeerd afgedrukt;

  • Nee, alle afzonderlijke rekeningen worden afgedrukt. Je hebt dan nog wel de mogelijkheid om de debiteuren, crediteuren, kostenplaatsen en/of kostendragers al of niet getotaliseerd af te drukken (zie hieronder bij Uitsplitsen);

  • Conform balanscode, de balans wordt dan afgedrukt zoals met programma Balanscodegegevens in rubriek Verdichten is ingesteld. Voor de normale balans wordt balanscode 000 gebruikt.

Aantal cijfers subtotaal

Geef hier aan of er een subtotaal afgedrukt moet worden per rubriek (1 cijfer), per paragraaf (2 cijfers) of per subparagraaf (3-5 cijfers).

Als je bij Gecomprimeerd afdrukken gekozen hebt voor Conform balanscode, dan wordt deze rubriek overgeslagen; in dat geval wordt namelijk het aantal gebruikt dat bij programma Balanscodegegevens in rubriek Subtotaal is ingevuld. Voor de normale balans wordt balanscode 000 gebruikt.

Uitsplitsen

Zet een vinkje bij Debiteuren als je al de debiteurrekeningen afzonderlijk op de balans wilt hebben. Haal je het vinkje weg, dan wordt alleen het saldo van alle debiteurrekeningen afgedrukt. Hetzelfde geldt voor de crediteuren.

Ook bij kostenplaatsen en kostendragers (vanaf versie Financieel) kun je aangeven of ze uitgesplitst moeten worden of getotaliseerd: bijvoorbeeld 4110.1 "Huur Verkoop", 4110.2 "Huur Programmering" en 4110.3 "Huur Administratie" apart, of alleen 4110 "Huur" met daarachter het totaal van die drie kostenplaatsen.

Als je bij Gecomprimeerd afdrukken gekozen hebt voor Conform balanscode, dan wordt deze rubriek overgeslagen; in dat geval wordt namelijk de instelling gebruikt van de normale-balanscode (dus balanscode 000).

Per rubriek nieuwe pagina

Selecteer dit vakje als je elke rubriek met een nieuwe bladzijde wilt laten beginnen.

Printer selecteren

Selecteer dit vakje, als je voor deze afdruk een andere printer wilt selecteren dan de default-Windows-printer.

Knoppen

In het venster vindt je de volgende knoppen:

  • Instellingen, via deze knop kun je de gekozen afdrukinstelling van dit venster opslaan:

    Met Opslaan kun je ook de geselecteerde afdrukinstelling wijzigen.

    Met Opslaan nieuw wordt een nieuwe afdrukinstelling toegevoegd.

  • Voorbeeld, je krijgt een voorbeeld-afdruk op het scherm, waarna je alsnog de afdruk kunt maken.

    In deze schermafdruk kun je wel zoeken op tekst.

  • Bestand..., met deze knop kun je de afdruk opslaan als een bestand.

    Het venster Afdruk naar bestand wordt geopend, waar het afdrukformaat en de bestandsnaam kan worden opgegeven.

  • Afdrukken, het rapport wordt naar de printer verzonden.

  • Sluiten, het venster wordt gesloten zonder af te drukken.

    Als tijdens het afdrukken op Sluiten wordt geklikt, wordt het afdrukken afgebroken.

Naar Afdrukken balansen

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook