Boeken investering
Financieel > Activa > Activa > knop Wijzigen/Toevoegen > tab (Des)Investering > knop Boeken investering
Via dit venster kun je een investering boeken:
Activum
Omschrijving activum
Datum aanschaf
Bovenaan worden de code, omschrijving en aanschafdatum van het activum weergegeven.
Dagboek
Het dagboek waarin de investering moet worden geboekt, zoals ingesteld in de Vaste gegevens activa.
Boekdatum
De boekdatum moet binnen het huidige boekjaar vallen en in een niet-geblokkeerde periode (behalve bij het invoeren van de beginstand, want dan wordt er niets geboekt). De default-waarde wordt ontleend aan de Vaste gegevens activa. Met F3 kun je de verwerkingsdatum selecteren, met F5 de systeemdatum en met F9 de Aanschafdatum.
Boekstuknummer
Het stuknummer van de eerste aan te maken journaalpost. Met F8 kun je het Hoogste gebruikte stuknummer plus één van het dagboek selecteren, en met F9 het Laatste gebruikte stuknummer plus één.
Omschr.journaalpost
De default-waarde wordt ontleend aan de Vaste gegevens activa. Via speciale codes kun je de code, zoekcode en/of omschrijving van het activum in de omschrijving opnemen. Deze codes zijn <CODE>, <ZOEK> en <OMS>. Je kunt deze codes ook selecteren via het muismenu. Bij het maken van de journaalpost worden deze codes gevuld met de waarde van dit activum.
Referentienummer
Dit referentienummer wordt gebruikt bij de boeking op de Tussenrekening inkoopfacturen en is dus niet van toepassing als je tegelijk met de investering ook de inkoopfactuur boekt. Je hebt hier de keuze uit: Boekstuknr (F5), Zoekcode activum (F6), Activacode (F7), Eerste 10 posities activacode (F7) en Laatste 10 posities activacode (F8). De default-waarde kun je vastleggen in de Vaste gegevens activa.
Aanschafwaarde
De aanschafwaarde van het activum exclusief BTW, zoals ingevuld in de Activagegevens. Na het boeken van de investering kun je dit bedrag niet meer wijzigen!
Kostenplaats
Kostendrager
De investering kun je boeken op een kostenplaats en/of kostendrager, door aan het activum een kostenplaats en/of kostendrager te koppelen. De betreffende kostenplaats en/of kostendrager kun je hier invullen.
Crediteur
De leverancier van het activum. Als je tegelijk een factuurboeking maakt (zie hierna), wordt op deze crediteur geboekt. In dat geval moet de crediteur verplicht worden ingevuld.
Factuurboeking maken
Selecteer het vakje om gelijk met de investeringsboeking de factuurboeking te maken. In dat geval wordt de Aanschafwaarde plus BTW geboekt op de ingevulde Crediteur. Laat je het vakje leeg, dan wordt de Aanschafwaarde (zonder BTW) geboekt op de Tussenrekening inkoopfacturen; als je later de inkoopfactuur boekt, moet je dat bedrag weer van deze tegenrekening afboeken.
Bij het maken van de factuurboeking dien je de volgende gegevens van de inkoopfactuur in te vullen. De defaults worden ontleend aan de gekozen activasjabloon:
-
Factuurnummer
-
Factuurdatum, met F3 kun je de verwerkingsdatum selecteren, met F5 de systeemdatum en met F9 de Aanschafdatum.
-
Vervaldatum, met F3 kun je de vervaldatum berekenen op basis van de Factuurdatum en de betalingsconditie van de crediteur; met F5 kun je de Factuurdatum overnemen;
-
Betalingskenmerk, je hebt in het muismenu de keuze uit Crediteurnummer en factuurnummer (F3), Crediteurnummer (F5), Factuurnummer (F6), Ons debiteurnummer en factuurnummer (F7) en Ons debiteurnummer (F8);
-
BTW-code, de BTW-code die op de inkoopfactuur van toepassing is. Deze code moet van het type Te verrekenen zijn.
Knoppen
-
Boeken, zijn alle gegevens juist en volledig ingevuld, dan klik je op de knop Boeken om de investering (en eventueel ook de inkoopfactuur) te boeken. Na afloop wordt het venster gesloten en keer je terug in de tabkaart (Des)Investering, waar de geboekte investering is toegevoegd. Let op: tijdens het invoeren van de beginstand (zichtbaar aan de tekst Invoeren beginstand links onderaan op het venster) wordt de investering wel geregistreerd maar niet financieel geboekt;
-
Annuleren, je verlaat het venster zonder iets te boeken.
Naar tabkaart (Des)Investering