Info balans
Financieel > Info mutaties > Info balans

Met dit programma wordt de balans op het scherm weergegeven (vanaf versie Financieel).

Deze balans kan ook worden afgedrukt of naar bijv. MS Excel worden gekopieerd.

Balanscode

De balanscode geeft de volgorde aan waarin de gegevens weergegeven worden.

Bij de normale balans (code 000) wordt de balans weergegeven in volgorde van grootboekrekeningnummer.

Bij de variabele balansen (vanaf code 001) is de volgorde en balans-indeling vrij instelbaar; zie programma Balanscodegegevens variabele balansen.

Van periode
T/m periode

Geef hier aan op basis van welke periode(s) de balans moet worden samengesteld. Periode 0 is de beginbalans.

Op basis van

De balans wordt samengesteld op basis van boekingsgangen. De keuze is: 'Definitieve gegevens', 'Voorlopige gegevens' of 'Definitieve en Voorlopige gegevens'.

Nulsaldi tonen

Nulsaldi zijn grootboekrekeningen waarvan het saldo nul is. Dat zijn dus rekeningen waarop niet is geboekt of waarvan het geboekte bedrag weer is tegengeboekt.

  • Als je deze rekeningen met nulsaldi niet wilt weergeven, kies dan voor Nee.

  • Wil je de rekeningen wel zien waarop is geboekt (maar het totaal is nul), en de rekeningen waarop niet is geboekt wil je niet zien, kies dan Ja, maar alleen rekeningen waarop is geboekt.

  • Bij de derde keuze, Ja, alle rekeningen, worden alle rekeningen (inclusief alle nulsaldi) weergegeven.

Valuta

Geef hier aan in welke valuta de balans moet worden weergegeven.

Valuta-omrekenverschillen worden (alleen indien van toepassing) in een extra regel weergegeven, boven de regel met 'Saldo Winst'.

Vergelijken met boekjaar

De kolommen Resultaat, Eindbalans en Saldo-totaal kunnen ook worden weergegeven met de bedragen van een ander boekjaar, bijv. het vorige boekjaar. De bedragen van het vergelijkende boekjaar worden weergegeven op een lichtgrijze achtergrond.

  • De Saldo-verschillen worden weergegeven als bedrag en als percentage.

  • Staan er veel debiteuren/crediteuren in de administratie, dan kan het opbouwen van de balans enige tijd duren.

  • Met de toetscombinatie 'Ctrl pijltje' kan door de gegevens gebladert worden.

  • Met de '+' of '-' kun je een geselecteerde rubriek, paragraaf en/of subparagraaf 'open' of 'dicht-klikken'.

  • NB. Indien een kolom met een vorig boekjaar eerder handmatig is uitgezet, kun je die kolom weer aanzetten door op een kolomtitel rechts te klikken en worden de gegevens (na 'Vernieuwen') weer getoond.

Periodes apart tonen

De Proefbalans, Saldibalans, Saldo, Resultaat en Cumulatief, tonen de periodes apart van het huidige boekjaar.

Een en ander met de betreffende periode-instelling zoals in de administratie is toegepast.

 

Als alle rubrieken zijn ingevuld, klik dan op de knop Vernieuwen om de balans weer te geven overeenkomstig de instellingen.

  • NB. Klik op 'Vernieuwen' na elke gewijzigde keuze.

Kolomtitels

Klik met de rechtermuisknop op de kolomtitels om de weergave van de kolommen in te stellen. Deze kolom-indeling wordt door het programma onthouden, zodat dit niet telkens opnieuw hoeft te worden ingesteld.

  • Indien een kolom handmatig is uitgezet kun je die kolom, met een rechtsklik op een kolomtitel, weer aanzetten en worden de gegevens (na 'Vernieuwen') weer getoond.

  • De kolombreedte kan worden aangepast aan de breedte van de bedragen met de toetscombinatie: 'Ctrl +'. Met 'Ctrl -' kan de oorspronkelijke breedte weer teruggezet worden.

Mutaties

Als de cursor-balk op een grootboekrekening staat kun je of via dubbelklikken of via de knop Mutaties de bijbehorende grootboekmutaties op te vragen.

Weergeven

Via de knop Weergeven onderaan of bovenaan in de menubalk kan worden aangegeven hoe gedetailleerd de balans moet worden weergegeven:

  • Alles inklappen, hiermee wordt de complete structuur in één keer dichtgeklapt.

  • Rubrieken, paragrafen en/of subparagrafen, naar keuze kunnen hiermee alleen de rubrieken worden weergegeven, of ook de paragrafen en/of de subparagrafen. Ook kunnen rubrieken, paragrafen of subparagrafen open en dichtgeklapt worden door op het bijbehorende blokje in de lijst (image\tree_ingeklapt.gif of image\tree_uitgeklapt.gif) te klikken.

  • Rekeningen, klik op deze optie om de afzonderlijke grootboekrekeningen wel/niet weer te geven. Ook kunnen rubrieken, paragrafen of subparagrafen open en dichtgeklapt worden door op het bijbehorende blokje in de lijst (image\tree_ingeklapt.gif of image\tree_uitgeklapt.gif) te klikken.

  • Rub/Par/Sub in verschillende kleuren, de balans kan eventueel weergegeven worden in verschillende kleuren, zodat de verschillende niveau’s beter herkenbaar zijn;

  • Eindtotalen bovenaan/onderaan, de regels met het Saldo Verlies/Winst en het Totaal Generaal kunnen naar keuze onderaan of bovenaan op de balans weergegeven worden.

Vernieuwen

Na elke keuze om andere gegevens te tonen worden, nadat op 'Vernieuwen' is geklikt, de juiste gegevens getoond.

Afdrukken/Kopiëren

Via Afdrukken kan de balans worden afgedrukt zoals het op scherm is weergegeven. Er kan nog gekozen worden voor een 'Beknopt, Uitgebreid en/of met vergelijkend boekjaar'afdruk.

  • De kolommen met de Periodes worden niet meegenomen. Deze kunnen wel meegekopieerd worden naar MS-Word of MS-Excel.

  • NB. Indien je slechts enkele regels wilt printen, of de Balans inclusief de Periodes, selecteer dan die regels en kopieer in bijv. Word of Excel.

    • Je kunt selecteren met o.a. de Ctrl-toets en een muisklik per regel. Of: Shift-muisklik voor meerdere achterelkaar, of Ctrl-A voor alle regels.

    • Kopieer met 'muis-rechtsklikken en 'drag en drop' of : Ctrl+C (kopieer).
      Plak daarna in bijvoorbeeld MS-Word of MS-Excel met 'Ctrl+V' of rechtsklikken en 'Plakken'.

    • NB. De kolomtitels worden automatisch meegenomen.

Naar Info mutaties

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook