Balanscodegegevens Variabele balansen
Stamgegevens > Balanscodes > Variabele balansen > knop Wijzigen/Toevoegen

De ‘normale’ balans drukt de balans af in de volgorde van de grootboekrekeningnummers. Indien je een andere volgorde of indeling wilt gebruiken, dan kun je die vastleggen in een Variabele balans (vanaf versie Financieel). Per King-administratie kunnen bijna duizend verschillende variabele-balansen worden vastgelegd. Elke variabele balans-indeling wordt opgeslagen in een balanscode.

Tip: In het overzichtsscherm met de verschillende variabele balanscodes kun je via Muteren > 'Kopiëren naar...' de indeling naar een nieuwe Variabele balans kopiëren, om dan met slechts een paar kleine wijzigingen een nieuwe Variabele Balans te creëren.

 

Per balanscode kun je de rubrieken, paragrafen en subparagrafen indelen en de bijbehorende grootboekrekeningen daaraan koppelen.

Balanscode
Omschrijving

De variabele balansen kunnen een code hebben van 001 t/m 999. Aan elke balanscode kan ook een omschrijving worden toegekend.

Rubriek/Paragraaf/Subparagraaf

Het linkergedeelte van het venster is bestemd voor de balansindeling. Met de knoppen Toevoegen rub, Toevoegen par en Toevoegen sub kan de variabele balans samengesteld worden. Rubrieken, paragrafen, subparagrafen en grootboekrekeningen kun je verplaatsen door ze met de muis te verslepen.

De weergave van de balans kan worden ingesteld met het Weergeven-menu. Je kan ook zelf rubrieken, paragrafen of subparagrafen open en dichtklappen door op het bijbehorende blokje ( image\tree_ingeklapt.gif of image\tree_uitgeklapt.gif) te klikken.

Per rubriek, paragraaf en subparagraaf dien je het nummer in te vullen (3 cijfers) en de omschrijving (die op de balans wordt afgedrukt). Klik op Verdichten om de onderliggende grootboekrekeningen gesaldeerd op de balans af te drukken. Kies je niet voor Verdichten, dan worden de onderliggende grootboekrekeningen ook afgedrukt.

Als de balans ook gebruikt gaat worden in een spreadsheet, dan kun je afwijkende 'Celnamen t.b.v. spreadsheets' invoeren voor de Omschrijving, het Beginsaldo en het Eindsaldo. Houd er rekening mee dat in een spreadsheet-programma de celnamen uniek moeten zijn en dat sommige spreadsheet-programma's niet meer dan twaalf karakters per celnaam aan kunnen.

Grootboekrekeningen

In het rechterdeel van het venster staan de grootboekrekeningen die nog niet in deze balanscode zijn ondergebracht. Deze kunnen worden gekoppeld aan de juiste rubriek, paragraaf of subparagraaf door ze met de muis te verslepen. Je kan ook meerdere grootboekrekeningen tegelijk verslepen, door ze met de muis te selecteren terwijl je de Shift of Ctrl-toets ingedrukt houdt. Tip: zet de muisaanwijzer op de tekst om die te verslepen, niet op een lege plaats in de regel.

Het is ook mogelijk om bij Grootboekrekeningen een grootboekrekening te koppelen aan een variabele-balanscode.

Budget

Aan elke rubriek, paragraaf en subparagraaf van een variabele-balanscode kan eventueel een budget worden toegekend. Dit is verder in te stellen bij Budget per rubriek/paragraaf/subparagraaf.

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook