Implementatie CBS-optie

De optie CBS-aangifte zal alleen goed werken als deze volledig is geïmplementeerd. In dit document vind je alle stappen die je hierbij moet volgen:

Stap 1: optie installeren

De eerste stap is de activering van de optie, overeenkomstig de aanwijzingen bij 'Beschikbare functionaliteit'.

Stap 2: codelijsten controleren

Bij de CBS-aangifte wordt gebruik gemaakt van een aantal goederencodelijsten. De codelijsten 1 t/m 5 zijn overgenomen in King, zodat je die codes in King gemakkelijk kunt selecteren.

Je dient zelf te controleren of deze codetabellen in King (nog) overeenkomen met de actuele codelijsten die gepubliceerd zijn op de website van het CBS.

Stap 3: landentabel controleren

De landentabel in King moet je controleren op de volgende punten (in principe hoef je alleen de landen te controleren waarmee je handel drijft):

  • de landcode in King moet overeenkomen met de landcodering volgens de Geonomenclatuur van de EU, zoals opgenomen in Codelijst 6 van het CBS. Deze codelijst is gepubliceerd op de website van het CBS en staat ook op de CD-ROM ‘Internationale Handel’ die door het CBS wordt verstrekt;

  • bij de EU-landen moet het vakje Land EU-lid zijn geselecteerd, zie hiervoor Codelijst 6 bis van het CBS. Deze codelijst is gepubliceerd op de website van het CBS. Bij de niet-EU-landen moet dit vakje leeg zijn.

Stap 4: plaatsnamentabel bijwerken

Bij elke Nederlandse plaatsnaam moet in King het bijbehorende verkeersgebied worden ingevuld. Als je een nieuwe administratie aanmaakt nádat de CBS-optie is geïnstalleerd, dan zijn de verkeersgebieden al in de plaatsnamentabel opgenomen. In een bestaande administratie zul je de voor je relevante verkeersgebieden zelf moeten invullen.

De verkeersgebieden zijn opgenomen in Codelijst 7 bis van het CBS. Deze codelijst is gepubliceerd op de website van het CBS.

Stap 5: Vaste gegevens CBS-aangifte invoeren

De vijfde stap is het instellen van de vaste gegevens voor de CBS-aangifte in programma Vaste gegevens CBS-aangifte.

Stap 6: goederencodes inlezen in King

Het CBS werkt met goederencodes (statistieknummers) en King met artikelnummers. Die twee moeten met elkaar worden verbonden.

Om per artikel gemakkelijk de bijbehorende goederencode te kunnen selecteren, dien je eerst de Goederennaamlijst Internationale Handel in te lezen in King. Je doet dat met programma Inlezen goederencodes.

De ingelezen goederencodes kun je controleren en waar nodig wijzigen met programma Goederencodes.

Stap 7: artikelen koppelen aan goederencode

Per artikel selecteer je de bijbehorende goederencode.

Een reeks artikelen met dezelfde goederencode kun je snel van de juiste code voorzien met programma Onderhoud artikelen.

Stap 8: eurovaluta instellen

Zorg ervoor dat er een valuta in je administratie voorkomt, die is gedefinieerd als eurovaluta (als dat nog niet is gebeurd).

De CBS-aangiftegegevens worden namelijk bijgehouden in euro’s. De eurovaluta kun je instellen met programma Instellen eurovaluta.

Stap 9: magazijnontvangsten tegen werkelijke inkoopprijs

Indien je bij het CBS aangifte doet van je invoer, zorg er dan voor dat in programma Vaste gegevens inkopen, tabkaart Algemeen, bij 'Ontvangst invoeren tegen' is gekozen voor Werkelijke inkoopprijs.

Het CBS wil namelijk de factuurwaarde van je invoer weten.

NB. Deze rubriek kan niet worden gewijzigd, als er niet-verwerkte magazijnontvangsten zijn.

Starten maar!

Als bovenstaande stappen zijn afgesloten, beschikt King over de informatie die nodig is om de CBS-aangiftegegevens bij te houden.

Deze gegevens worden bijgewerkt bij de facturering (uitvoer) en de magazijnontvangsten (invoer).

  • Periodiek kun je deze gegevens exporteren naar een bestand dat in IDEP (CBS) kan worden ingelezen.

  • Voordat je dit bestand in IDEP (CBS) kunt inlezen, moet je in IDEP (CBS) een inleessjabloon maken; informatie hierover vind je in het helpvenster.

De ingelezen gegevens dien je in IDEP (CBS) waar nodig handmatig aan te vullen.

Vervolgens kan met IDEP (CBS) het uiteindelijke aangiftebestand worden vervaardigd en verzonden.

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook