Timing

Bij zowel een Variabele als bij een DBSom kun je de ‘timing’ instellen. Met timing geef je aan op welk moment een veld moet worden berekend.

Berekenen bij

Geef hier aan op welk moment de Berekening moet worden uitgevoerd.

Opnieuw instellen bij

Opnieuw instellen houdt in dat de Berekening bij nulstellen wordt uitgevoerd. Is die berekening niet aanwezig, dan wordt de waarde 0 of leeg. Je hebt hier dezelfde mogelijkheden als bij Berekenen bij.

 

KING ERP controleert niet of de ingestelde Timing een goed resultaat oplevert. Houd derhalve zelf terdege rekening met de opbouw van het rapport (subrapporten, groepen)!

Voorbeeld

Stel dat je te maken hebt met verpakkingenbelasting op je factuur, de tarieven of artikelen voor de verpakkingenbelasting bij je in een aparte opbrengstgroep vallen (groep 90) en je onderaan op de factuur het totaalbedrag van de verpakkingenbelasting wilt afdrukken. Tot en met KING ERP 5.43 kon dat alleen per order (bij een verzamelfactuur) en moest je deze berekening opnemen in de Samenvatting van het subrapport ‘Regelgegevens’. Vanaf KING ERP 5.44 kun je deze informatie ook op een hoger niveau afdrukken, bijvoorbeeld in de Kopgegevens. Je gaat hiervoor als volgt te werk:

  1. Open je factuur-layout via hoofdmenu Verkopen > Instellen layouts > Instellen factuur-layout;
  2. Zet een DBSom in de layout op het hoofdrapport;
  3. Koppel hieraan via de werkbalk ‘Inhoud muteren’ het databaseveld Kopgegevens – Totaal excl BTW;
  4. Klik met de rechtermuisknop op de component en kies in het menu voor DETAILBEREKENINGEN;
  5. Voer de volgende berekening in: IF(REGELGEGEVENS_OPBRENGSTGROEP='90',REGELGEGEVENS_TOTAAL,0)
  6. Deze berekening zal niet werken, omdat op het niveau ‘Kopgegevens’ de gevraagde regelgegevens niet beschikbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat het veld toch juist wordt berekend, klik je weer met de rechtermuisknop op de component en kies je voor TIMING…;
  7. In het venster Timing zie je aan de linkerkant Berekenen bij. Hier geef je aan op welk moment de waarde in de component berekend moet worden.
    In ons voorbeeld moet hij expliciet het datakanaal ‘Regelgegevens’ doorlopen.
    • Aan de rechterkant bij Opnieuw instellen bij kun je aangeven op welk moment de component op nul moet worden gesteld, en hij dus opnieuw moet beginnen met rekenen.
    • In ons voorbeeld hoeft dat pas aan het einde van het hele rapport. Je zou het opnieuw instellen bijvoorbeeld kunnen gebruiken als je de verpakkingenbelasting per order op het niveau Orders wilt berekenen.
    • Dan moet bij iedere order het bedrag weer bij nul beginnen.
    • Je kunt bij een bepaalde groep (zie menu Rapport > Groepen) het veld weer bij nul laten beginnen. In dat geval geef je in het tweede veld aan bij welke groep je de variabele opnieuw wilt instellen.

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook