Aanmaken incasso-opdrachten
Debiteuren > Incasso-opdrachten > Incassovoorstellen en –opdrachten > knop Aanm. opdracht

Als je het incassovoorstel hebt aangemaakt en waar nodig gewijzigd, kun je op basis van dat voorstel de uiteindelijke incasso-opdrachten aanmaken (afhankelijk van de eigen bankrekening). De incasso-opdrachten kunt u, eventueel samen met een opdrachtbrief, naar je bank versturen.

In dit programma kun je het volgende instellen:

Nummer

Het volgnummer van het incassovoorstel. Op basis van dit incassovoorstel worden de opdrachten aangemaakt.

Schema

Het incassoschema geeft aan of de opdracht bestemd is voor normale (CORE) of zakelijke (B2B) incasso's. Dit wordt bepaald door de eigen bankrekening.

Totaal te incasseren

Het totale te incasseren bedrag van het voorstel in de eurovaluta.

Aangemaakt op / Aangemaakt door

Hier is aangegeven op welke datum het incassovoorstel is aangemaakt en door welke gebruiker.

Gegevens elektronische incasso-opdracht

De default van deze gegevens (behalve die van het eigen rekeningnummer) kan worden opgegeven bij je Eigen bankrekening.

  • Eigen bankrekening, het bank- of girorekeningnummer van je eigen organisatie. Op deze rekening zullen alle geïncasseerde bedragen van dit voorstel worden bijgeschreven. Het formaat van het incassobestand en het incassoschema (CORE of B2B) worden bepaald door de instelling in de eigen bankrekening. De eigen bankrekening kan alleen worden gewijzigd als het Incassoschema (zie hieronder) bij die bankrekening is toegestaan;

  • Bestandsnaam, van het bestand met de incasso-opdrachten. Als op die locatie al een bestand met die naam voorkomt, krijg je een melding en kun je het oude bestand eventueel overschrijven;
  • Vaste omschrijving, deze geldt voor alle betalingen in het aan te maken opdrachtenbestand;

Als deze gegevens juist zijn, kun je met de knop Aanm. opdracht de incasso-opdrachten aanmaken. Na afloop krijg je een melding.

De bedragen in de aangemaakte incasso-opdrachten worden door King bijgehouden als bedrag onderweg. Op die manier wordt voorkomen dat een post dubbel in een incassobestand wordt opgenomen. In programma Openstaande posten kun je van elke incasso-post het ‘bedrag onderweg’ zien, het aantal incassopogingen, de incassodatum enz.

Na het aanmaken van de opdrachten kan het incassovoorstel niet meer worden gewijzigd! Wel is het mogelijk om het aanmaken van de opdrachten te annuleren, maar dat heeft alleen zin als deze opdrachten nog niet naar de bank zijn verzonden of als de verzending mislukt is.

Gegevens opdrachtbrief

Na het aanmaken van de incasso-opdrachten kan eventueel de opdrachtbrief worden afgedrukt. Elk incassobestand bestaat uit één of meer batches. Per batch worden de volgende gegevens getoond:

  • Opdrachtdatum, datum waarop de incasso moet plaatsvinden. Per opdrachtdatum wordt een aparte batch aangemaakt;

  • Batchnummer, volgnummer van de batch in het incassobestand. Het definitieve batch-nummer wordt pas bepaald bij het aanmaken van de opdracht;

  • Valuta, de eurovaluta;

  • Totaal te incasseren, het totale te incasseren bedrag van deze batch in de eurovaluta. In de onderste regel staat het totale te incasseren bedrag van alle batches in dit incassobestand;

  • Som rekeningnummers, een controlegetal;

  • Aantal opdrachten, het aantal betalingen van deze batch. In de onderste regel staat het totale aantal opdrachten van alle batches in dit incassobestand.

Als deze gegevens juist zijn, kun je met de knop Opdrachtbrief de opdrachtbrief afdrukken. Het bestand met de aangemaakte incasso-opdrachten (en eventueel de opdrachtbrief) kun je vervolgens naar je bank sturen.

 

Naar Incassovoorstellen en -opdrachten

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook