Algemeen: het importeren van XML-bestanden in King

Specificaties XML-import bestanden

Met deze standaardprogramma's en opties kunnen XML-bestanden worden ingelezen in King.

Dit geldt o.a. voor XML-bestanden met tarieven, journaalposten, grootboekrekeningen, kostenplaatsen, kostendragers, NAW-gegevens, openstaande posten, orders, orderwijzigingen, verzendgegevens, magazijnontvangsten, artikelen, verkoopstaffeltabellen, prijsafspraken of projectmutaties.

XSD-schema

Een XSD-schema, wijzigingen ten opzichte van een vorige versie en de specificaties voor de XML import/export zijn beschikbaar op https://support.kingsoftware.nl/king5-releases/ .

  • Kies de juiste King5-versie.

  • Kijk onder de tab 'Aandachtspunten King 5.xx'.

  • Download: 'Download hier de XSD-schema’s met de XML-importbestanden voor King 5.xx (ZIP-bestand)' .

  • Je ziet hier ook een *.pdf met de wijzigingen in de XSD-bestanden in deze King-versie ten opzichte van de vorige King-versie.

 

Let op: het importbestand moet aan bepaalde eisen voldoen. Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie hierover:

Layouts

Bij het inlezen dient gebruik gemaakt te worden van een layout (inleesinstelling).

Als het programma start, kunnen met de knoppen Wijzigen, Toevoegen en Verwijderen de layouts gemuteerd worden.

 

De volgende instellingen kunnen worden bijgehouden:

  • Layout-nummer, het volgnummer van de layout.

  • Omschrijving, de omschrijving van de layout.

  • Bestandsnaam, de default-bestandslocatie en naam van het XML-bestand.
    Via het menu onder de rechtermuisknop kunnen variabelen in de bestandsnaam opgenomen worden. Bij het daadwerkelijk importeren kan deze default-waarde nog gewijzigd worden.
    Tip: met King Jobs is het mogelijk om bestanden uit een bepaalde map in te lezen (dus met verschillende bestandsnamen), door gebruik te maken van een batch-bestand. Kijk voor meer informatie bij Meer bestanden in map importeren door KingJob.

  • Normaliseer bronbestand, selecteer dit vakje om overtollige spaties, tabs en enters die in het bronbestand voorkomen bij het inlezen buiten beschouwing te laten.
    Het bronbestand zelf wordt niet gewijzigd. Indien een bestand ingelezen wordt met tekst die niet genormaliseerd moet worden (bijv. tekst met alinea’s), dan dient dit vakje uitgezet te worden(of de betreffende tekst in het bronbestand opgenomen te worden als <![CDATA[tekst]]> (tussen de open en sluit-tag).

  • Bestand verwijderen, geef hier aan of het inleesbestand nadat het volledig is ingelezen moet worden verwijderd: Ja, Nee of Vragen.
    Bij de laatste keuze volgt dan een melding en kan alsnog besloten worden of het bestand wel of niet moet worden verwijderd.
    NB. Is het inleesbestand niet volledig ingelezen, dan zal King het uiteraard niet verwijderen.

  • Foute records opslaan in, locatie en naam van het XML-bestand waarin de niet-ingelezen records worden opgenomen.
    Kan het programma een boekingsgang, relatie, order, artikel, enz. niet inlezen, dan wordt die namelijk overgeslagen en gaat het programma verder met de volgende. Deze niet-ingelezen gegevens kunnen in een apart bestand worden opgenomen. Het is aan te bevelen om dat te doen, want dan kan dit bestand na aanpassing opnieuw worden ingelezen zonder dat dat er gegevens dubbel ingelezen worden.
    Via het menu onder de rechtermuisknop kunnen variabelen in de bestandsnaam worden opgenomen.
    De record- en kolomnummers in het verslag hebben betrekking op het oorspronkelijke inleesbestand, dus niet op het bestand waarin alleen de niet-ingelezen records zijn opgenomen.
    NB. Wordt het invoerveld leeggelaten, dan wordt er geen foutenbestand aangemaakt. Wordt alleen een locatie ingegeven, dus zonder bestandsnaam, maar wel eindigend op \, dan maakt King een bestand aan onder de naam <inleesbestand>_Fout.xml. Wordt hier alleen een bestandsnaam ingevuld, dan wordt het bestand aangemaakt in de locatie waar het inleesbestand staat.

  • Gegevens toevoegen, bij het inlezen van artikelen, NAW-gegevens en magazijnontvangsten kun je hier aangeven of nieuwe artikelen, nieuwe debiteuren/crediteuren/relaties of nieuwe magazijnontvangsten aan King moeten worden toegevoegd.
    Maak het vakje leeg als je geen nieuwe gegevens toe wilt voegen. NB. Bij Magazijnontvangsten kies je daarvoor als je het inleesbestand alleen maar door King wilt laten controleren

  • Kostprijscontrole uitvoeren bij het inlezen van orders kun je hier aangeven of op de kostprijs in de orderregels mag worden gewijzigd. Selecteer je het vakje, dan mag de kostprijs alleen worden gewijzigd als dat in de artikelgegevens zo is ingesteld en als het aantal geleverd en het aantal gefactureerd beide nul zijn. Wordt het vakje leeggelaten, dan wordt de kostprijs in de orderregels gewoon overschreven door de kostprijs in het XML-bestand
  • Inkoopprijs overnemen als kostprijs, bij het inlezen van artikelen kan je de kostprijs van het artikel laten vullen met de inkoopprijs uit het inleesbestand. Dit gebeurt alleen als de kostprijs in het inleesbestand niet is ingevuld.
    NB. Wijzigingen van kostprijzen en verkoopprijzen worden overigens niet direct in het artikelenbestand doorgevoerd: ze worden eerst opgenomen als Nieuwe prijs in programma Wijzigen prijzen. Pas nadat die prijswijzigingen daar zijn verwerkt, staan ze in het artikelenbestand

  • Gegevens overschrijven, bij het inlezen van artikelen en NAW-gegevens kan hier worden aangegeven of bestaande artikelen of bestaande debiteuren/crediteuren/relaties gewijzigd mogen worden.
    In de tabel onderaan op het venster kan dan per veld aangegeven worden of het overschreven mag worden met de waarde in het inleesbestand. Velden die niet in die lijst voorkomen, worden bij het inlezen overschreven door de waarde in het bestand.

  • Prijzen automatisch berekenen, selecteer het vakje als niet alleen van de nieuwe artikelen, maar ook van de bestaande artikelen de prijzen opnieuw moeten worden berekend overeenkomstig de Artikelgegevens (rubriek Prijzen autom. berekenen).

Menupunt Algemeen > Support is alleen voor Supportdoeleinden.

Inlezen

  • Om een XML-bestand in te lezen, kies je in het zoekvenster een layout en klik je vervolgens op Importeren.
    In het invoerveld Bestand kan de locatie en naam van het inleesbestand ingegeven worden. Vervolgens klik je op Inlezen.
    Op het venster wordt de voortgang van het inlezen weergegeven. Bij fouten wordt aangeven welk veld het laatst is verwerkt. Over het algemeen is dit ook het veld waarvan de verwerking een probleem oplevert, maar in sommige gevallen worden velden groepsgewijs verwerkt en is het laatst verwerkte veld niet het veld dat het probleem oplevert.
  • Voorraadcorrecties kunnen bij het inlezen eventueel direct worden verwerkt, zie hiervoor bij Eisen aan het XML-bestand met voorraadcorrecties.
  • Na de verwerking kun je het programma verlaten met de knop Sluiten.
  • Van het importeren wordt een verwerkingsverslag gemaakt. Dit verwerkingsverslag kan via afdrukken worden afgedrukt en bij programma Verwerkingsverslagen worden bekeken.

Overige aandachtspunten:

  • Let op het juiste gebruik van hoofdletters en kleine letters. Ook in de openen en sluiten-tags moeten identieke hoofdletters/kleine letters voorkomen, dus een notatie als <RKS_NUMMER>4140</RKS_Nummer> wordt niet geaccepteerd!

  • De velden moeten in dezelfde volgorde in het bestand staan als in de tabellen;

  • Als decimaalteken wordt de punt gebruikt;

  • Het enig toegestane datumformaat is JJJJ-MM-DD;

  • Het inleesbestand kan het beste worden opgeslagen in UTF-8-encoding. Deze tekenset levert namelijk geen problemen op als in het bestand speciale tekens voorkomen, zoals é, ö of à, of het euroteken. Een bestand opgeslagen in ANSI-encoding kan ook worden ingelezen, maar als er speciale tekens in voorkomen dien je in de header van het XML-bestand het volgende attribuut op te nemen: encoding="ISO-8859-1", dus bijv. <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>. Bestanden opgeslagen in een andere codering (bijv. Windows 1252) zijn niet in te lezen in King;

  • Bevat een veld in het inleesbestand meer tekens dan is toegestaan, dan kan dat veld niet worden ingelezen;

  • De tekens <, >, &, ‘en " moeten in XML-bestanden voorkomen als:

  • <

    &lt;

    >

    &gt;

    &

    &amp;

    &apos;

    "

    &quot;

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook