Vaste gegevens orders/facturering: Boekingen facturering
Verkopen > Vaste gegevens orders/facturering > tab Boekingen facturering

Hier leg je enkele instellingen vast die gebruikt worden bij het boeken van de facturering.

De boekingen komen in een aparte boekingsgang, die vervolgens kan wo0rden doorgeboekt in de financiële administratie.

Batch-facturering

Voor de boekingen die bij de batch-facturering (facturering op basis van één of meer bestaande orders) worden gemaakt kan het volgende worden ingesteld:

  • Dagboekcode journaalposten, het dagboek waarin de boekingen worden gemaakt;

  • Omschrijving journaalposten, er zijn hier verschillende keuzemogelijkheden.

    Als je kiest voor
    Anders… kun je bij Alternatieve omschrijving een vaste tekst invoeren.

Directe facturering

Voor de boekingen die bij de directe facturering (facturering direct na orderinvoer) worden gemaakt kan het volgende worden ingesteld:

  • Dagboekcode journaalposten, het dagboek waarin de boekingen worden gemaakt;

  • Omschrijving journaalposten, er zijn hier verschillende keuzemogelijkheden.

    Als je kiest voor
    Anders… kun je bij Alternatieve omschrijving een vaste tekst invoeren.

  • Contante betaling boeken op, als je directe betalingen wilt kunnen verwerken, moet hier de grootboekrekening worden ingevoerd waar die betalingen op geboekt moeten worden.

Boek-/factuurdatum

Als boekdatum van de factuur kan de boekdatum worden gebruikt maar ook de factuurdatum.

Op deze manier kun je bij een factuur voor uitgevoerde werkzaamheden de factuur en BTW in maart boeken (op basis van de factuurdatum), terwijl bedrijfseconomisch gezien de omzet toegeschreven wordt aan februari (de maand waarin ook de personeelskosten vallen).

Het is niet mogelijk de factuur en de omzet in verschillende boekjaren te laten vallen.

De volgende instelmogelijkheden zijn mogelijk:

  • Boekdatum factuur:
    • Gelijk aan boekdatum, zowel de debiteur/BTW als de omzet/kostprijs/voorraad worden geboekt op de opgegeven boekdatum;
    • Gelijk aan factuurdatum, de journaalregels “debiteuren” en “aan BTW” worden altijd geboekt op de opgegeven factuurdatum en de overige journaalregels op de opgegeven boekdatum.
      Als deze datums in verschillende periodes vallen, wordt per periode een boeking gemaakt op een van de hieronder op te geven tussenrekeningen.
  • Tussenrekening vooruit gefactureerde omzet, op deze rekening wordt geboekt als de boekdatum van de factuur in een eerdere periode valt dan de boekdatum van de omzet;
  • Tussenrekening achteraf gefactureerde omzet, op deze rekening wordt geboekt als de boekdatum van de factuur in een latere periode valt dan de boekdatum van de omzet.

Verbijzondering naar kostenplaats/kostendrager

Met de optie Dossierfacturering, kan hier worden aangegeven welke bedragen op de kostenplaats en kostendrager moeten worden geboekt:

  • Kostprijs verkopen, als dit vakje wordt geselecteerd, wordt de kostprijs van de orderregel geboekt op de in die orderregel aangegeven kostenplaats en/of kostendrager;

  • Omzet, als je dit vakje wordt geselecteerd, worden de opbrengsten van de orderregel geboekt op de in die orderregel aangegeven kostenplaats en/of kostendrager;

  • Korting, alleen van toepassing als elders op deze tabkaart voor Regelkortingen apart boeken is gekozen.
    Wordt dit vakje geselecteerd, dan worden de kortingen van de orderregel (
    Korting 1 en Korting 2) geboekt op de in die orderregel aangegeven kostenplaats en/of kostendrager;

  • Invoer kostenplaats verplicht, selecteer het vakje als in alle artikelregels van elke order de kostenplaats verplicht moet worden ingevuld.
    Het wijzigen van deze instelling is niet van invloed op bestaande orders;

  • Invoer kostendrager verplicht, selecteer het vakje als in alle artikelregels van elke order de kostendrager verplicht moet worden ingevuld.
    Het wijzigen van deze instelling is niet van invloed op bestaande orders.

Het al of niet invoeren van de kostenplaats/kostendrager bij de invoer van orderregels kan worden ingesteld op de tabkaart Orderregels.

Opbrengst boeken in

Geef hier aan in welke valuta de opbrengst geboekt moet worden: in de basisvaluta of in de valuta van de opbrengstrekening.

Regelkortingen apart boeken

Om de regelkortingen apart te kunnen boeken, moet de Paragraaf voor verleende kortingen zijn ingevuld (zie programma Paragrafen).

Als dat nog niet is gebeurd, kan dat vanuit deze tabkaart alsnog gedaan worden. Maak je dit vakje leeg, dan wordt de korting niet apart geboekt, maar verwerkt in de boekingen van de kostprijs en opbrengst.

Deze instelling geldt ook voor Point of Sale 2 en 3.

Afrondingsverschillen apart boeken
Afrondingen boeken op rekening

Als dit vakje wordt geselecteerd, kan bij Afrondingsverschillen boeken op rekening de grootboekrekening ingevuld worden waar de afrondingsverschillen op geboekt moeten worden.

Is hier geen grootboekrekening ingevuld, dan worden de afrondingsverschillen verwerkt in het bedrag van de opbrengstgroep met het hoogste bedrag.

Vervaldatum creditnota's

Geef hier aan of de vervaldatum van creditnota's gelijk is aan de factuurdatum of ontleend moet worden aan de betalingsconditie van de order.

Als je kiest voor Gelijk aan factuurdatum, wordt de betalingsconditie niet op de factuur afgedrukt.

Betalingskenmerk

Geef hier aan hoe het betalingskenmerk moet worden samengesteld:

  1. Debiteur-/factuurnummer, het betalingskenmerk wordt samengesteld uit het debiteurnummer en het factuurnummer;

  2. o.b.v. factuurnummer, kies hiervoor als bij de facturering acceptgiro’s worden afgedrukt.
    Het betalingskenmerk wordt dan berekend zoals dat op alle acceptgiro’s verplicht moet worden afgedrukt. Het bestaat uit het factuurnummer en een controlegetal. Het betalingskenmerk op de aanmaning-acceptgiro’s bestaat uit het debiteurnummer en een controlegetal (een aanmaning kan namelijk meer dan één factuur betreffen);

  3. Extern ordernr. of Debiteur-/Factuur.nr, alleen beschikbaar met de optie XML-koppeling orders en/of de optie Koppeling met Webwinkel.
    Het ordernummer wordt overgenomen uit het XML-bestand of uit de webwinkel. Dit nummer is niet beschikbaar in de voorbeeldfactuur, alleen op de uiteindelijke afdruk.
    Bij een verzamelfactuur wordt het eerst beschikbare ingevulde extern ordernummer gebruikt. Is er geen extern ordernummer bekend, dan wordt het debiteurnummer/factuurnummer gebruikt (in dat geval wordt het betalingskenmerk niet opgenomen in het veld OCR-betalingskenmerk, want daar moet het factuurnummer ingevuld zijn);
  4. Extern ordernr. of Factuurnr., alleen beschikbaar met de optie XML-koppeling orders en/of de optie Koppeling met Webwinkel.
    Het ordernummer wordt overgenomen uit het XML-bestand of uit de webwinkel. Dit nummer is niet beschikbaar in de voorbeeldfactuur, alleen op de uiteindelijke afdruk.
    Bij een verzamelfactuur wordt het eerst beschikbare ingevulde extern ordernummer gebruikt. Is er geen extern ordernummer bekend, dan wordt het factuurnummer gebruikt.
  5. Extern ordernr. of Debiteurnr./Factuurnr. (niet uitgevuld); Idem als keuze c. maar dan zonder uitvulling t.b.v. OCR-regel in de acceptgiro
  6. Extern ordernr. of Factuurnr. (niet uitgevuld); Idem als keuze d. maar dan zonder uitvulling t.b.v. OCR-regel in de acceptgiro

Naar Vaste gegevens orders/facturering

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook