Gegevens incassovoorstel / incasso-opdracht
Debiteuren > Incasso-opdrachten > Incassovoorstellen en –opdrachten > knop Wijzigen

Met dit programma kun je het incassovoorstel inzien en, als er nog geen opdrachten van aangemaakt zijn, ook wijzigen. Je kunt posten aan het voorstel toevoegen, posten eruit verwijderen en posten wijzigen. Als het voorstel helemaal correct is, kun je op basis daarvan de uiteindelijke incasso-opdrachten aanmaken.

Nummer

Het volgnummer van het incassovoorstel.

Bankrekening

Het bankrekeningnummer van de ontvanger, dus van je eigen organisatie. Op deze bankrekening zullen alle geïncasseerde bedragen van dit voorstel worden bijgeschreven.

Omschrijving

Deze vaste omschrijving wordt overgenomen in alle incasso-opdrachten van dit voorstel. De default van deze omschrijving kun je vastleggen in programma Eigen bankrekeningen.

Voorstel aangemaakt
Opdracht aangemaakt
Geheel geboekt

Rechtsboven op het venster zie je de status van het voorstel. Bovenaan wordt aangegeven op welke datum het incassovoorstel is aangemaakt en door welke gebruiker. Als op basis van dit voorstel incasso-opdrachten zijn aangemaakt, wordt daarvan ook de datum en de gebruikerscode vermeld. Daaronder is te zien wanneer het voorstel via programma Doorboeken incasso-opdrachten volledig is doorgeboekt, en door welke gebruiker.

Incassoschema

Hier wordt aangegeven of de incasso-opdracht bestemd is voor normale (CORE) of voor zakelijke (B2B) incasso's. Dit wordt bepaald door de Bankrekening. Alleen bij incasso's in het PAIN-formaat (SEPA).

Te incasseren posten

Van elke in het voorstel opgenomen post worden de volgende gegevens getoond. Een aantal van die velden kan onderaan op het venster eventueel worden gewijzigd, bijvoorbeeld het te incasseren bedrag.

  • Batchnr., het batch-nummer wordt toegekend als van dit voorstel een incasso-opdracht wordt aangemaakt. Dat batch-nummer is het volgnummer van de betaling binnen de aangemaakte incasso-opdracht;

  • Debiteur, het debiteurnummer. Via de knop Ga naar deb. rechts op het venster kun je de debiteurgegevens opvragen;

  • Naam, de naam van de debiteur;

  • Factuurnummer

  • Factuurdatum

  • Vervaldatum

  • Incassodatum, de incassodatum zoals die in de openstaande post vermeld is. Deze incassodatum kan leeg zijn. De incassodatum zoals die in het incassovoorstel is opgenomen, heet in King Opdrachtdatum;

  • Valuta, de eurovaluta;

  • Factuurbedrag

  • Openstaand

  • Bedrag onderweg, het bedrag van deze post dat al is opgenomen in een (andere) incasso-opdracht;

  • Te incasseren, het nu te incasseren bedrag kun je onderaan op het venster eventueel wijzigen. Bijvoorbeeld als je een betalingsregeling met deze debiteur hebt afgesproken. Het te incasseren bedrag mag niet hoger zijn dan het maximumbedrag van de machtiging. Het totale te incasseren bedrag van dit voorstel wordt in de onderste regel weergegeven;

  • Opdrachtdatum, de uiteindelijke incassodatum zoals die in het incassovoorstel staat. Default-waarde is de incassodatum van de openstaande post, en als die er niet is de vervaldatum (ligt de incassodatum/vervaldatum in het verleden, dan wordt de verwerkingsdatum als default gebruikt). Onderaan op het venster kun je deze default-opdrachtdatum eventueel wijzigen;

  • Rekeningnummer, de bank- of girorekening van de debiteur. Van deze rekening wordt het te incasseren bedrag afgeboekt. Je kunt dit nummer onderaan op het venster eventueel wijzigen. Bij elke betaling moet het nummer zijn ingevuld op het moment dat je de incasso-opdrachten gaat aanmaken;

  • Incassomachtiging, de referentie van de bijbehorende incassomachtiging. Als bij de openstaande post een machtiging is ingevuld, dan wordt die machtiging overgenomen, en anders wordt een geldige machtiging van de debiteur geselecteerd. De machtiging kun je eventueel wijzigen onderaan op het venster. Is er geen geldige machtiging ingevuld, dan krijg je hier de foutkleur te zien; onderaan op het venster in de hint kun je lezen wat het probleem is;
  • Naam rekeninghouder

  • Woonplaats rekeninghouder

  • Betalingskenmerk, te wijzigen onderaan op het venster. De default-waarde van dit invoerveld Betalingskenmerk kun je instellen in programma Eigen bankrekeningen;

  • Omschrijving, van de openstaande post. Je kunt die wijzigen onderaan op het venster.

Via de knoppen Toevoegen en Verwijderen rechts op het venster kun je posten aan het voorstel toevoegen of posten uit het voorstel verwijderen. Posten met dezelfde debiteur, machtiging en bankrekening kun je met de knop Verzamelen eventueel verzamelen tot één betaling. Gebruik de knop Uitsplitsen om een verzamelincasso weer uit te splitsen naar afzonderlijke betalingen. Met de knop Ga naar OSP kun je de post zelf inzien of wijzigen. Wijzigingen in het incassovoorstel kun je opslaan met de knop Opslaan. Met Annuleren worden de niet-opgeslagen wijzigingen in deze post ongedaan gemaakt.

Status

Van elke post in het voorstel wordt de status bijgehouden. De mogelijkheden zijn: Voorstel, Opdracht aangemaakt, Opdrachtregel geweigerd, Opdrachtregel geannuleerd, Opdrachtregel afgeboekt, Opdrachtregel gestorneerd, Stornering teruggeboekt. Het storneren van een opdrachtregel is niet mogelijk bij zakelijke (B2B) incasso's of als de storneringstermijn verstreken is. Als je een regel annuleert, wordt het aantal keren dat de machtiging gebruikt is met 1 verlaagd.

Het is niet zomaar mogelijk om een post te storneren waarvan de betaling in het vorige boekjaar is afgeboekt. De journaalpost van de factuur komt dan namelijk niet in het huidige boekjaar voor. In dat geval kun je het beste de factuur en de betaling opnieuw boeken in de beginbalans van het huidige boekjaar. De journaalpost bestaat dan. Vervolgens kun je de post storneren.

Specificatie/Opmerkingen openstaande post

Via het Weergeven-menu kun je instellen, of je de specificatie en/of de opmerkingen van de openstaande post wilt weergeven. Het wijzigen van de post kan via de knop Ga naar OSP rechts op het venster.

Verwijderen opdracht

Gebruik de knop Verwijderen onderaan op het scherm om het incassovoorstel definitief te verwijderen. Let op: verwijder het voorstel pas nadat het volledig is doorgeboekt en de storneringstermijn verstreken is. Het verwijderen van het voorstel heeft geen invloed op de daarin gebruikte machtigingen.

Aanmaken opdracht

Als het voorstel correct en volledig is, kun je via de knop Aanm. opdracht de incasso-opdrachten aanmaken die je naar de bank kunt zenden.

Annuleren opdracht

Met de knop Annuleren opdr. kun je het aanmaken van de incasso-opdrachten ongedaan maken, zodat je het voorstel kunt wijzigen. Let op: annuleer de opdracht alleen als de opdrachten nog niet naar de bank verzonden zijn of als het verzenden is mislukt. Het annuleren van de opdracht zet de gebruikte machtigingen terug op de vorige stand, zoals die was bij het aanmaken van het voorstel.

Doorboeken

Met de knop Doorboeken kun je de betalingen van het voorstel doorboeken in de financiële administratie. Dit is alleen mogelijk als je bij je bankrekeninggegevens gekozen hebt voor Doorboeken opdrachten. Ook kun je de betalingen alleen doorboeken nadat van dit voorstel incasso-opdrachten gemaakt zijn.

 

Naar Incassovoorstellen en -opdrachten

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook