Dagboekgegevens: instellingen
Stamgegevens > Dagboeken > knop Wijzigen/Toevoegen > tab Instellingen
Boekzijde automatische journaalregels
Je kunt hier aangeven aan welke zijde de automatische of collectieve boekingsregels gemaakt moeten worden:
-
afhankelijk van saldo, dus debet of credit, afhankelijk van de kant van het saldo;
-
debet en credit apart, het debet en creditsaldo worden dan apart geboekt;
-
default-boekzijde van grootboekrekening, het saldo wordt dan geboekt aan de default-boekzijde van de betreffende grootboekrekening.
Boeken op default-tegenrekening van grootboekrekening
Aan een grootboekrekening kan een tegenrekening worden gekoppeld (een stap-voor-stap instructie vind je bij Automatische tegenboeking instellen). Per dagboek kun je aangeven in hoeverre KING ERP automatisch op deze tegenrekening moet boeken:
-
boeking maken inclusief bevestiging, KING ERP maakt in dit dagboek automatisch de tegenboeking en je hoeft die niet te bevestigen;
-
boeking maken, wacht op je bevestiging, KING ERP maakt in dit dagboek automatisch de tegenboeking maar je moet die nog wel bevestigen;
-
boeking niet maken, KING ERP maakt in dit dagboek dan geen boekingen naar de default-tegenrekening;
Boeken op default-tegenrekening bij rekeningsoort
Als je bij het vorige invoerveld gekozen hebt voor automatisch tegenboeken, dan kun je dat in deze rubriek preciseren. Je kunt namelijk niet alleen per dagboek maar ook nog per rekeningsoort aangeven of er een boeking op de tegenrekening van de grootboekrekening gemaakt moet worden. Bij een dagboek van de soort Verkoop/debiteuren selecteer je hier bijvoorbeeld alleen de rekeningsoorten Debiteur en Opbrengsten, de overige rekeningsoorten niet. In dat geval wordt er in dit dagboek alleen een tegenboeking gemaakt bij debiteur en opbrengst rekeningen (als die een tegenrekening hebben).
Boekdatum invoeren per journaalregel
Je hebt hier de volgende keuzemogelijkheden:
- Niet toegestaan, alleen per journaalpost kan een boekdatum worden bijgehouden, maar niet per journaalregel. Kies je voor Niet toegestaan, dan heeft dat geen direct effect op journaalposten die al ingevoerd zijn. Ga je echter daarna een journaalpost wijzigen waarbij per regel afwijkende datums zijn ingevoerd, dan kan het voorkomen dat de boekdatum van deze regels automatisch gelijk wordt gesteld aan de boekdatum van de journaalpost;
- Alleen binnen een periode, per journaalregel kan een afwijkende boekdatum worden ingevuld, maar die moeten in dezelfde periode vallen als de boekdatum van de journaalpost;
- Altijd toegestaan, per journaalregel kan een afwijkende boekdatum worden ingevuld, maar alleen een datum die valt in een niet-geblokkeerde periode van het geselecteerde boekjaar.
Melding bij negatief dagboeksaldo
Geef hier aan of het toegestaan is, om in dit dagboek een boeking te maken waardoor het dagboeksaldo negatief zou worden, en zo ja, of je in zo’n geval een melding wilt krijgen. Deze melding wordt gegeven bij het invoeren van boekingen zodra het dagboeksaldo negatief wordt.
Journaalpostsaldo ongelijk aan nul
Geef hier aan of het journaalpostsaldo ongelijk aan nul mag zijn, en zo ja, of het programma een melding moet geven bij het afsluiten van een journaalpost waarvan het eindsaldo ongelijk is aan nul. Deze controle wordt niet per periode uitgevoerd (belangrijk als je gekozen hebt voor een aparte boekdatum per journaalregel).
Boeken op deze tegenrekening toegestaan
Als je dit vakje selecteert, kan vanuit een ander dagboek direct worden geboekt op de tegenrekening van dit dagboek. Laat je het vakje leeg, dan kan op de tegenrekening van dit dagboek alleen worden geboekt via een tussenrekening (kruispostenrekening). Dit invoerveld is vooral van belang bij dagboeken van de soort Kasboek en Bankboek.
Dagboeksaldo controleren
Alleen te selecteren als Journaalpostsaldo ongelijk aan nul is toegestaan. Als je dit vakje selecteert, moet je bij het invoeren van boekingen in dit dagboek zelf eerst het eindsaldo invoeren (bijv. het saldo van je bankrekening). Ná het invoeren van de boekingen, bij het afsluiten van het dagboek, controleert KING ERP of het dagboeksaldo overeenkomt met het ingevoerde eindsaldo. Zo nee, dan krijg je een melding en moet je de ingevoerde boekingen (of het ingevoerde eindsaldo) aanpassen.
Dagboeksaldo tonen
Saldo aantallen tonen
Geef hier aan of je bij het invoeren van boekingen in dit dagboek het dagboeksaldo en het saldo aantallen op het scherm wilt weergeven. Tijdens het invoeren van de boekingen kun je deze instelling altijd nog wijzigen.
Te tonen rekeningsoorten in zoekvenster grootboekrekeningen
Bij het invoeren van de boekingen moet je (uiteraard) ook de grootboekrekening opgeven, waarop je wilt boeken. Je hebt dan de mogelijkheid om een zoekvenster met grootboekrekeningen op te vragen. Geef hier aan welke rekeningsoorten wel of niet in dat zoekvenster moeten worden weergegeven:
-
Bij eerste regel van boekstuk, bij het verkoopdagboek bijvoorbeeld zul je bij de eerste boekingsregel de debiteurrekeningen in het zoekvenster willen zien; bij het inkoopdagboek de crediteurrekeningen, enz.
-
Bij overige regels van boekstuk, bij het verkoopboek bijvoorbeeld zul je bij de tweede en volgende boekingsregels opbrengst , kosten en voorraadrekeningen in het zoekvenster willen zien; bij het inkoopboek voorraadrekeningen, enz.
Zoekvenster openstaande posten op te vragen
Zoekvenster automatisch openen
Als je boekt op een debiteur of crediteurrekening, kun je in het invoerveld Fact./Ref.nr. één of meer openstaande posten van dit debiteur of crediteur selecteren. Geef hier aan of het zoekvenster met de openstaande posten opgevraagd mag worden, en zo ja, of het venster automatisch moet worden geopend zodra je het veld Fact/Ref.nr. benadert.