Grootboekrekeninggegevens: instellingen
Stamgegevens > Grootboekrekeningen > knop Wijzigen/Toevoegen > tab Instellingen
Rekeningsoort
De rekeningsoort is het type van de grootboekrekening. KING ERP onderscheidt acht rekeningsoorten: balans, activa, passiva, resultaten, kosten, opbrengst, debiteur en crediteur. Een debiteurrekening is een speciaal soort activarekening en een crediteurrekening een speciaal soort passivarekening.
Een kostenplaats /kostendrager-rekening mag een andere rekeningsoort hebben dan de kostenrekening zelf.
In de volgende gevallen kan de rekeningsoort niet worden gewijzigd:
-
het is niet mogelijk om de soort resultaten/kosten/opbrengsten te wijzigen in balans/activa/passiva of andersom als er op die rekening al is geboekt in een andere valuta dan de basisvaluta;
-
het is niet mogelijk om de rekeningsoort van een debiteur en crediteurrekening te wijzigen.
Boekzijde
In deze rubriek geef je aan hoe deze grootboekrekening meestal wordt geboekt: debet of credit.
Wat hier wordt gekozen wordt als default-waarde op het scherm getoond, als op deze rekening wordt geboekt.
Met Geen voorkeur: altijd invoeren moet bij elke boeking op deze rekening zelf worden aangegeven wat de boekzijde is. Bij debiteur en crediteurrekeningen is de boekzijde altijd Afhankelijk van dagboek, bij activa en kostenrekeningen altijd debet en bij passiva en opbrengstrekeningen altijd credit.
De default-boekzijde is ook van belang bij de budgettering: als aan een grootboekrekening een budget wordt toegekend, kan het budgetbedrag worden vergeleken met naar keuze het rekeningsaldo of het saldo van de default-boekzijde (zie bij Budgetoverzicht).
Afdrukzijde
In deze rubriek geef je aan of het saldo van deze grootboekrekening aan de debet of aan de creditzijde afgedrukt moet worden.
Als er wordt gekozen voor Afhankelijk van saldo, wordt een positief saldo aan de debetzijde afgedrukt en een negatief saldo aan de creditzijde.
Valutacode
Geef hier aan wat de default-valuta van de grootboekrekening is, dus de valuta waarin meestal of altijd op deze rekening wordt geboekt.
Op een grootboekrekening kan ook geboekt worden in andere valuta's dan de default-valuta. Ook kan de default-valuta van een rekening altijd worden gewijzigd.
BTW-code
In deze rubriek kan een BTW-code worden ingevoerd, zodat bij het invoeren van boekingen de BTW automatisch kan worden berekend en doorgeboekt.
Tegenrekening
Desgewenst kan aan de grootboekrekening een tegenrekening worden gekoppeld, zodat er automatisch een tegenboeking gemaakt kan worden.
Als bijvoorbeeld bij het boeken van een factuur van een bepaalde crediteur altijd op dezelfde kostenrekening wordt geboekt, kan die kostenrekening worden ingevoerd als tegenrekening van de betreffende crediteur.
Per dagboek en per rekeningsoort kan worden vastgelegd in hoeverre het maken van de tegenboeking automatisch moet verlopen. Zie hier voor een voorbeeld met een toelichting: Automatische tegenboeking instellen.
Het is niet mogelijk om hier een grootboekrekening te selecteren die zelf al een tegenrekening heeft. Ook is het niet mogelijk om een tegenrekening te koppelen aan een grootboekrekening die zelf al de tegenrekening is van een andere grootboekrekening.
Referentienummer invoeren
Als dit vakje wordt geselecteerd kom je, bij het invoeren van boekingen op deze rekening, automatisch langs het invoerveld Factuur–/Referentienummer en kun je het referentienummer invoeren. Laat je het vakje leeg, dan wordt die rubriek bij het invoeren van boekingen op deze rekening overgeslagen. Het invoerveld kan later geselecteerd worden en er kan dan alsnog een referentienummer worden ingevoerd.
Bij debiteur– en crediteur- rekeningen wordt dit vakje automatisch geselecteerd en kan het niet worden leeggemaakt (bij deze rekeningen is het referentienummer namelijk het factuurnummer).
Tip: als bij de rekening Onderhanden Werk dit vakje wordt geselecteerd, wordt bij alle boekingen op deze rekening de projectcode overgenomen naar de referentie van de boeking. Alleen met de optie Uren/Projecten.
Referentienummers boeken in beginbalans
Selecteer dit vakje om ervoor te zorgen dat de beginbalansboeking op deze rekening per referentienummer wordt gemaakt, zodat de saldo-informatie in het nieuwe boekjaar beschikbaar blijft. Ook de omschrijving van deze boekingsregels blijft gehandhaafd.
Indien het vakje leeg blijft, wordt bij de jaarafsluiting voor deze grootboekrekening één boekingsregel in de beginbalans aangemaakt, dus zonder uitsplitsing naar referentienummer.
Bij debiteur– en crediteur- rekeningen wordt dit vakje automatisch geselecteerd en kan het niet worden leeggemaakt (bij deze rekeningen is het referentienummer namelijk het factuurnummer).
Geblokkeerd voor boeken
Hier kan worden aangegeven of op deze grootboekrekening wel of niet geboekt mag worden bij het handmatig boeken onder invoeren journaalposten.
Voor alle andere (automatische) boekingen wordt niet gelet op deze blokkade.
Het is ook niet aan te bevelen om hulprekeningen te blokkeren voor boeken, omdat er dan problemen kunnen ontstaan bij het maken van de collectieve boekingen.
Aantallen
Bij elke grootboekrekening kan worden aangegeven of met aantallen wordt gewerkt. Indien dit wordt gekozen kan ook een ‘tarief inkoop’ en een ‘tarief verkoop’ worden ingevuld.
- Het tarief inkoop is de kostprijs per eenheid. Bij een inkoop of crediteurendagboek kan dan worden geboekt ‘aantal x tarief inkoop’, waarna het bedrag automatisch wordt berekend.
- Het tarief verkoop is de verkoopprijs per eenheid. Met uitzondering van het inkoop of crediteurendagboek kan dan worden geboekt: ‘aantal x tarief verkoop’, waarna het bedrag automatisch wordt berekend.