Aanmaken of aanvullen betalingsvoorstel
Crediteuren > Betalingsopdrachten > Aanmaken/wijzigen/inzien betalingsvoorstellen > knop Toevoegen/Aanvullen
Je kunt op basis van de openstaande posten van de crediteuren en de facturen aan debiteuren een nieuw betalingsvoorstel aanmaken of een bestaand voorstel aanvullen.
Hierbij wordt rekening gehouden met deelbetalingen en bedragen onderweg.
Aan een bestaand betalingsvoorstel kun je eventueel ook creditnota’s van debiteuren toevoegen.
Nb. Alleen facturen en creditnota's van debiteuren die zijn gefiatteerd en niet geblokkeerd worden automatisch meegenomen, handmatig kunnen deze wel worden toegevoegd.
Aanmaken betalingsvoorstel:
Volgnummer voorstel
Het volgnummer van het aan te maken betalingsvoorstel (3 cijfers).
Bankrekening
Het bankrekeningnummer van de betaler. Deze ‘eigen bankrekeningen’ maak je aan in programma Eigen bankrekeningen. Dit bankrekeningnummer moet aan de huidige administratie gekoppeld zijn. De bankrekening van het voorstel kan worden gewijzigd zolang de betalingsopdracht nog niet is aangemaakt.
Soort betaling
Geef hier aan welke betalingsopdrachten je wilt aanmaken.
Afhankelijk van je Bankrekening kun je hier kiezen uit SEPA-betalingen of uit Overige betalingen. Deze keuze is alleen mogelijk als de gekozen Bankrekening bestemd is voor SEPA-betalingen of geschikt is voor buitenlandse betalingen. Deze instelling is achteraf niet meer te wijzigen.
Valuta van opdracht
SEPA- en binnenlandse betalingsopdrachten zijn altijd in euro’s. Openstaande posten in een andere valuta worden omgerekend.
Bij het aanmaken van niet-SEPA / Overige betalingen (BTL91) heb je de keuze uit:
Valutacode van de openstaande post, de valuta van het betalingsopdrachtenbestand kan dan per betaling verschillen.
Vaste valuta, kies hiervoor als alle betalingen in het voorstel in dezelfde valuta moeten zijn, bijvoorbeeld de valuta van je eigen bankrekening. Openstaande posten in een andere valuta worden omgerekend tegen de nu geldende periodekoers. In het betalingsvoorstel wordt zowel het omgerekende bedrag als het bedrag in de oorspronkelijke valuta opgenomen. Bij het doorboeken van zo’n omgerekende betaling wordt het betaalde bedrag weer omgerekend naar de valuta van de openstaande post. De koers kan op dat moment anders zijn. in dat geval blijft de openstaande post mogelijk voor een klein bedrag openstaan.
Opdrachtdatum
De opdrachtdatum is de datum waarop het bedrag moet worden afgeschreven.
Als je niet op de Vervaldatum wilt betalen, moet je Andere datum selecteren en rechts daarvan een andere opdrachtdatum invullen.
Vaste omschrijving
Deze vaste omschrijving wordt overgenomen in alle betalingsopdrachten die aan dit voorstel worden toegevoegd.
Selectie facturen van crediteuren
In dit onderdeel geef je aan op basis van welke openstaande posten het betalingsvoorstel moet worden aangemaakt of aangevuld.
Je kunt de openstaande posten selecteren op crediteur, factuurdatum, vervaldatum, factuurnummer en/of valuta. In eerste instantie worden alle posten geselecteerd, behalve de posten met een vervaldatum die ná de verwerkingsdatum ligt (want die hoef je nog niet te betalen).
Daarnaast kun je de crediteuren selecteren op de aanwezigheid/afwezigheid van een bankrekening t.b.v. betalingen. Bij elke crediteur kun je één bankrekening aanwijzen als de Default voor betalingsopdrachten, zie programma Bankrekeningen. Op deze manier kun je bepaalde crediteuren (bijvoorbeeld buitenlandse crediteuren) buiten het betalingsvoorstel houden.
Voorlopige facturen meenemen in voorstel
Voorlopige facturen zijn facturen waarvan de boeking in een voorlopige boekingsgang staat. Laat je dit vakje leeg, dan worden alleen de definitieve facturen in het voorstel opgenomen. Selecteer het vakje als je ook de voorlopige facturen mee wilt nemen. Let op: wat je hier ook kiest, je betalingen die in voorlopige boekingsgangen staan worden altijd meegenomen (zie voor meer informatie bij Te betalen in Gegevens betalingsvoorstel).
Verzamelopdrachten per crediteur
Selecteer dit vakje als je de verschillende betalingen per crediteur wilt verzamelen (samenvoegen) tot één betaling. Betalingen kunnen ook achteraf nog worden verzameld/uitgesplitst. Bij het verzamelen van buitenlandse betalingen wordt geen rekening gehouden met het Grensbedrag SEPA-betaling (zoals dat is vastgelegd bij de Eigen bankrekening).
Creditnota’s verrekenen
Als je dit vakje selecteert, worden de (eventuele) creditnota’s in het betalingsvoorstel verwerkt. Dat houdt in dat alle creditnota’s van de betreffende crediteuren worden gebruikt, dus ongeacht factuurdatum, vervaldatum, factuurnummer of valuta. Zo kun je ook zeer recente creditnota’s verrekenen met oude facturen.
Vooruitbetalingen verrekenen
Als je dit vakje selecteert, worden alle vooruitbetalingen aan de betreffende crediteuren meegenomen (ook als ze in voorlopige boekingsgangen staan). Facturen met een negatief openstaand bedrag (overbetalingen) worden behandeld als vooruitbetaling.
Selectie creditnota's van debiteuren
Hier kun je de creditnota's van je debiteuren opnemen in het betalingsvoorstel.
Je kunt de openstaande posten selecteren op debiteur, factuurdatum, vervaldatum, factuurnummer en/of valuta.
Je kunt de debiteuren ook selecteren op de aanwezigheid/afwezigheid van de default bankrekening. Op deze manier kun je bepaalde debiteuren (bijvoorbeeld buitenlandse debiteuren) buiten het betalingsvoorstel houden.
Voorlopige facturen meenemen in voorstel
Voorlopige facturen zijn facturen waarvan de boeking in een voorlopige boekingsgang staat. Laat je dit vakje leeg, dan worden alleen de definitieve facturen in het voorstel opgenomen.
Teveel betalingen meenemen in voorstel
Een teveel betaling is een factuur waarvoor geldt dat het factuurbedrag <> 0 en het betaalde bedrag groter is dan het factuurbedrag.
Verzamelopdrachten per debiteur
Selecteer dit vakje als je de verschillende betalingen per debiteur wilt verzamelen (samenvoegen) tot één betaling.
Normale facturen verrekenen
Als je dit vakje selecteert, worden de (eventuele) normale facturen ook in het betalingsvoorstel verwerkt. Dat houdt in dat alle facturen van de betreffende debiteuren worden gebruikt, dus ongeacht factuurdatum, vervaldatum, factuurnummer of valuta. Zo kun je ook zeer recente creditnota’s verrekenen met oude facturen.
Aanmaken
Als alles goed is ingesteld, klik je op de knop Aanmaken.
Zijn er geen openstaande posten waarvoor een betalingsvoorstel voor kan worden aangemaakt, dan heb je de mogelijkheid om een leeg voorstel aan te maken.
Nadat het betalingsvoorstel is aangemaakt of aangevuld, kom je automatisch in venster Gegevens betalingsvoorstel, waar je het voorstel nog kunt wijzigen.
Naar Betalingsopdrachten algemeen