Bankmutaties verwerken
Financieel > Bankieren > Bankmutaties > verwerken

Bij het boeken van de bankmutatie kun je nog een andere boekdatum en/of een ander betalingskenmerk kiezen.

Bij Autom. boeken rechtsboven op het venster kun je aangeven of je met of zonder bevestiging wilt boeken.

Tip: Als je in de mutaties wilt bladeren, is het handig om het vakje Autom. zoeken (ook rechtsboven op het venster) even uit te zetten.

Informatie velden

Regel: dit is het regelnummer uit het ERA-bestand.

Bladerknoppen Hiermee kun je door de regels van het ERA-bestand bladeren. Op deze manier kun je dus ook regels overslaan.

Overige velden zijn ingevuld naar aanleiding van het elektronische rekeningafschrift van de bank.

Tabkaarten

De gekozen tabkaart geeft aan waar King de betreffende openstaande post heeft gevonden:

Je kunt in de tabkaarten natuurlijk ook zelf zoeken naar een openstaande post, grootboekrekening, betaling of incasso

Heb je een debiteur of crediteurrekening geselecteerd, dan moet je ook nog één of meer openstaande posten selecteren (zie ook bij Openstaande posten afletteren).

Wil je een vooruitbetaling boeken, dan moet je eerst de juiste debiteur of crediteur selecteren en dan op de knop Vooruitbetaling klikken.

De bijbehorende openstaande post wordt dan automatisch aangemaakt, waarbij de vervaldatum gelijk is aan de factuurdatum.

Boeken

Heb je de juiste openstaande post, grootboekrekening, betaling of incasso geselecteerd, dan kun je met de knop Boeken opdracht geven om de journaalpost aan te maken.

De mutatie wordt niet direct in de boekingsgang opgenomen; eerst maakt KING ERP een boekingsvoorstel. Dat voorstel kun je dan eventueel nog aanpassen.

Na het boeken ga je automatisch naar de volgende mutatie, tenzij de huidige mutatie nog niet geheel is afgeboekt.

Als je een bepaalde mutatie niet wilt boeken, dan kun je die gewoon overslaan met de bladerknoppen rechtsboven op het venster.

Toevoegen

Via de knop Toevoegen kun je op basis van de huidige mutatie een Herkenningstekst toevoegen of de gekozen grootboekrekening toevoegen aan de Uitzondering voor deze bankrekening.

Ga naar

Via de knop Ga naar kun je diverse info (regel, boekingen) van de betreffende mutatieregel opzoeken, of naar de vaste gegevens van bankieren gaan.

Zoeken

Als KING ERP een bepaalde mutatie niet kan verwerken, moet je de bijbehorende openstaande post en/of grootboekrekening er zelf bij zoeken. Via de knop Zoeken… heb je de volgende mogelijkheden:

  • Automatisch, KING ERP probeert nogmaals de bijbehorende post op te zoeken. Eerst zoekt KING ERP naar de debiteur/crediteur, op basis van het bankrekeningnummer of het grootboekrekeningnummer. Daarna de openstaande post, op basis van het factuurnummer of het openstaande bedrag. Ten slotte loopt KING ERP de Herkenningslijst af;

  • Betalingskenmerk, met deze keuze worden de openstaande posten gesorteerd op betalingskenmerk. De cursorbalk staat op het betalingskenmerk of anders op het kenmerk dat daar het dichtst bij ligt;
  • Bankrekening, in het NAW-bestand van KING ERP wordt gezocht naar een debiteur/crediteur met dat bankrekeningnummer. Als de debiteur/crediteur gevonden is, moet je nog één of meer openstaande posten selecteren (zie ook bij Openstaande posten afletteren);

  • Factuurnummer, met deze keuze worden de openstaande posten gesorteerd op factuurnummer. De cursorbalk staat op het factuurnummer van de mutatie of anders op het nummer dat daar het dichtst bij ligt. Het factuurnummer van de mutatie probeert KING ERP te achterhalen door in het betalingskenmerk naar een getal te zoeken; houd er rekening mee dat KING ERP zich hierbij zou kunnen vergissen!

  • Openstaand bedrag, met deze keuze worden de openstaande posten gesorteerd op openstaand bedrag. De cursorbalk staat op het mutatiebedrag of anders op het bedrag dat daar het dichtst bij ligt. Let op: KING ERP houdt hierbij geen rekening met de valuta van het openstaande bedrag!

  • Grootboekrekening, met deze optie wordt gezocht naar de grootboekrekening, waarop de betaling geboekt moet worden;

  • Herkenningstekst, kies hiervoor om te zoeken in de Herkenningsteksten;

Sluiten

Wanneer alle mutaties zijn verwerkt en je het programma afsluit, krijg je de vraag of je het ERA-bestand wilt verwijderen. Je kunt deze vraag in principe met Ja beantwoorden. De verwerkte mutaties zijn opgenomen in een voorlopige boekingsgang. Deze boekingsgang kun je nu eventueel nog wijzigen en vervolgens verwerken (definitief maken).

 

Naar Bankieren

Naar Info bankmutaties

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook