Invoeren orders: Orderregel tab Algemeen
Verkopen > Invoeren orders > Orderregel > tab Algemeen

Kostprijs

  • Dit veld is wijzigbaar als bij artikelen en tarieven het vakje Kostprijs wijzigen bij orderinvoer is geselecteerd, èn als het Recht bij Verkopen 'Wijzigen kostprijs' is aangevinkt.
  • Dit veld is zichtbaar als:
    • bij artikelen en tarieven het vakje Kostprijs wijzigen bij orderinvoer is geselecteerd.
    • èn als in het Weergeven-menu gekozen is voor Kostprijzen tarieven/artikelen.
    • èn als het Recht bij Algemeen ( 'Inzien kost- en inkoopprijzen / marges') is aangevinkt.
  • Bij een artikel/tarief waarvan de kostprijs bij orderinvoer gewijzigd mag worden (zie programma Artikelgegevens en programma Tariefgegevens) kan hier de kostprijs eventueel worden aangepast (behalve als er al een deellevering of deelfacturering heeft plaatsgevonden).
  • Wijkt de opgeslagen kostprijs af van de standaardkostprijs van het artikel, dan wordt dat aangegeven met een rood sterretje.
  • De default-waarde is de kostprijs van het artikel/tarief (exclusief BTW). Deze default-waarde kan eventueel worden teruggezet met F9. De kostprijs is altijd in de basisvaluta. Pas bij het goedkeuren van de order wordt de kostprijs van het artikel in de orderregel opgeslagen.

Prijs per

Dit is de prijs van de geselecteerde verkoopeenheid.

Indien aan dit artikel een extra verkoopeenheid is gekoppeld, op basis van een andere voorraadeenheid met aparte prijzen, kan daar ook voor worden gekozen.

Prijs

Dit is de verkoopprijs van het artikel/partij/tarief in de valuta van de order.

Of deze prijs exclusief of inclusief BTW is, is afhankelijk van de algemene ordergegevens (weergegeven bij Prijzen, boven de tabkaarten).

  • Met de module Prijsafspraken wordt achter het invoerveld een sterretje weergegeven als de prijs/korting afwijkt van de standaardprijs van het artikel: een zwart sterretje als het gaat om een al bestaande prijsafspraak, en een rood sterretje als de default-prijs handmatig is gewijzigd (in dat geval is er sprake van een ‘afwijkende prijs’). Het wel of niet opslaan van een afwijkende prijs, kan worden ingesteld bij de Vaste gegevens orders/facturering.
  • Bij regelkorting hoort een kortingsbedrag niet tot de prijsafspraak.
    Om een prijsafspraak ongedaan te maken (tijdelijk of definitief), kan via het menu onder de rechtermuisknop de standaard-verkoopprijs worden geselecteerd.
    Bij een partij-artikel met een aparte verkoopprijs blijven de prijsafspraken buiten beschouwing.

Korting 1 / Korting 2

Er kunnen 2 orderregelkortingen worden toegekend.

  • De default-waarde van Korting1 is de standaardkorting van het artikel of tarief. Met de rechtermuisknop kan worden geswitcht tussen korting als percentage of als bedrag.
  • Bij Korting 2 kan desgewenst een extra regelkorting worden ingevoerd (alleen als percentage). Indien de orderkorting als extra orderregelkorting (zie Vaste gegevens orders/facturering) wordt gebruikt, dan wordt het orderkortingspercentage als default ingevuld bij Korting2 (en kan daar eventueel worden gewijzigd).

In programma Vaste gegevens orders/facturering kan worden ingesteld, dat het programma een melding moet geven als de marge tussen kostprijs en verkoopprijs te klein wordt.

 

Met de module Prijsafspraken en als de default-korting handmatig gewijzigd wordt, dan kan die afwijkende korting, afhankelijk van de instelling in Vaste gegevens orders/facturering, bij het opslaan van de orderregel worden opgeslagen als prijsafspraak. Let op:

Als de regelkorting wordt gebruikt, hoort een kortingsbedrag niet tot de prijsafspraak.

Wordt met regelkorting gewerkt en een bestaande prijsafspraak met een kortingsbedrag, dan wordt dat kortingsbedrag omgerekend naar een kortingspercentage. Bij een hoog kortingsbedrag kan dat leiden tot omrekenverschillen.

 

BTW-code

De default-BTW-code is de BTW-code van het artikel of tarief. Hierop is één uitzondering: als het BTW-percentage van de debiteur 0 is; in dat geval is de default-BTW-code de BTW-code van de debiteur (behoort deze debiteur tot een Inkoopcombinatie, dan wordt gekeken naar het BTW-percentage van de factuurdebiteur, niet van de debiteur). Deze default-waarde kan hier eventueel worden gewijzigd.

 

Magazijn (vanaf versie Handel)

  • De default-waarde wordt gevuld met de default-waarde van het magazijn van het artikel.
    Als aan het artikel geen default-magazijn is gekoppeld, dan wordt het ordermagazijn overgenomen die op de tabkaart Vaste gegevens is ingevuld.
    Hier kan wel eventueel een ander magazijn worden gekozen.

  • Tijdens de invoer van de orderregel is het magazijn altijd te wijzigen onafhankelijk van de orderstatus.
    Zodra de orderregel opgeslagen is wordt er weer naar de status van de order gekeken.

  • Met de optie Meerdere magazijnen kunnen per artikelregel meerdere magazijnen en/of locaties worden geselecteerd (op tabkaart Specificatieregels).

Transactie

Alleen bij de optie Koppeling met IDEP (CBS). De transactie wordt aangegeven met een code uit Codelijst 5.

Meestal zal code 1 Koop, verkoop of huurkoop (financiële leasing) worden gebruikt.

 

Land van Oorsprong

Het 'Land van oorsprong' wordt getoond, indien van toepassing.

Indien dit niet bij het artikel is ingevoerd, kun je handmatig kiezen (t.b.v. CBS-aangifte) voor het land waar het artikel is geproduceerd.

Douaneregeling

Geef aan welke douaneregeling van toepassing is bij de douaneaangifte per orderregel. Dit is een vier-cijferige code.

De default komt uit de Vaste gegevens CBS, Uitvoer, wel te wijzigen en/of vrij in te geven

 

Kostenplaats / Kostendrager

Alleen bij de optie Dossierfacturering. Selecteer hier de kostenplaats en/of de kostendrager waarop de opbrengst, kostprijs en/of kortingen van deze orderregel moeten worden geboekt.

De default-waarde is de kostenplaats/kostendrager die op de tabkaart Vaste gegevens is ingevuld. Invoer is alleen verplicht, als dat in programma Vaste gegevens orders/facturering zo is ingesteld. Daar wordt ook ingesteld welke gegevens op de kostenplaats/kostendrager worden geboekt: opbrengst, kostprijs en/of kortingen.

Bestaat de betreffende kostenplaats- en/of kostenplaatsrekening nog niet, dan wordt die bij de facturering automatisch aangemaakt.

 

Levering: Deze levering / Reeds geleverd / In backorder / Leverdatum / Gereserveerd / Negatieve aantallen

Deze rubrieken zijn alleen van toepassing bij artikelregels met voorraad.

 

Het aantal Deze levering is het aantal eenheden dat bij de eerstvolgende levering van deze order wordt uitgeleverd. Dit aantal kan worden verlaagd om het artikel in backorder te zetten. Via het rechtermuis-menu kan hier het aantal nog te leveren of het aantal in voorraad worden ingevuld. De default-waarde van het aantal Deze levering kan worden ingesteld bij de Vaste gegevens orders/facturering. Daar kan ook worden aangegeven of een negatieve magazijnvoorraad / locatievoorraad is toegestaan.

Bij een backorderregel kan ook de verwachte leverdatum worden opgegeven (de leverdatum van een tariefregel is alleen ter informatie en wordt in het programma verder niet gebruikt). De backorders kunnen per regel worden vrijgegeven door het aantal Deze levering te verhogen.

Via het Muteren-menu > Backorders vrijgeven, kunnen alle backorders van deze order worden vrijgegeven met de volgende mogelijkheden:

  • Alles vrijgeven indien alles beschikbaar, alle backorders van deze order worden vrijgegeven op voorwaarde dat de beschikbare voorraad van alle backorders van deze order toereikend is. Bevat een order dus 10 regels met backorders en is voor 9 backorders voldoende beschikbare voorraad maar voor 1 backorder niet, dan worden ze alle 10 NIET vrijgegeven;
  • Alles vrijgeven, alle backorders van deze order worden vrijgegeven, ook als er onvoldoende beschikbare voorraad van de betreffende artikelen is. Staan er dus 8 eenheden in backorder van artikel A en is de beschikbare voorraad 4, dan worden toch 8 eenheden uit backorder gehaald;
  • Beschikbare deel vrijgeven, alle backorders van deze order worden vrijgegeven, maar alleen voor zover er voldoende voorraad is. Staan er dus 8 eenheden in backorder van artikel A en is de beschikbare voorraad 4, dan worden 4 eenheden van dit artikel uit backorder gehaald en blijft de backorder openstaan voor 4 eenheden.

Bij goedgekeurde orders is het aantal Gereserveerd altijd het aantal bestelde minus het aantal al geleverde eenheden. Het aantal Gereserveerd is alleen te wijzigen bij niet-goedgekeurde orders. Op deze manier kunnen alvast een aantal artikelen worden gereserveerd. Deze default-waarde kan worden ingesteld bij Vaste gegevens orders/facturering.

 

Geef hier aan of negatieve aantallen in deze verkooporder (teruggenomen artikelen) meegeteld moeten worden in de gereserveerde voorraad, als de order gereserveerd wordt. De default-waarde kan worden ingesteld bij Vaste gegevens orders/facturering.

 

Aantal gecontroleerd

Alleen met King WMS Orderpicken staat hier de rubriek Aantal gecontroleerd, dat wat daadwerkelijk in het magazijn is ingescand/gepickt voor deze order.

 

Facturering: Nu te factureren / Reeds gefactureerd / Later te factureren / Regeltotaal

Deze rubrieken zijn alleen te zien vanaf versie King Handel (inclusief artikelen).

 

Het aantal Nu te factureren is het aantal eenheden (van het artikel of tarief) dat bij de eerstvolgende facturering van deze order wordt gefactureerd. Via het muismenu kan hier het aantal nog te leveren of het aantal later te factureren worden ingevuld. De default-waarde van het aantal Nu te factureren kan worden ingesteld bij Vaste gegevens orders/facturering.

Indien het aantal Nu te factureren van een artikel met volgartikelen wordt gewijzigd, dan worden ook de orderregels van de volgartikelen aangepast (behalve wanneer die handmatig zijn gewijzigd). Alleen met de optie Emballage/volgartikelen.

 

Het Reeds gefactureerde en Later te factureren aantal heeft betrekking op eventuele deelfacturen.
Deelfacturering is niet mogelijk als met regelkorting wordt gewerkt en bij Korting1 een kortingbedrag is ingevuld.

 

Regeltotaal exclusief BTW / inclusief BTW

Het regeltotaal kan op twee manieren worden berekend, afhankelijk van de instelling bij de Vaste gegevens orders/facturering:

Regelkorting:

Regeltotaal = (Aantal * Brutoprijs per eenheid) – Korting1 – Korting2

Stukskorting:

Regeltotaal = Aantal * Nettoprijs per eenheid

Of de nettoprijs exclusief of inclusief BTW is, is afhankelijk van de algemene ordergegevens (weergegeven bij Prijzen, boven de tabkaarten).

 

Naar info tab Orderregel - Vrije Rubrieken

Naar info tab Orderregel - Specificatieregels

Naar info tab Orderregel - Directe inkoop

Naar info tab Orderregel - Productie

 

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook