Projectgegevens: Algemeen
Verkopen > Projecten > Projecten > knop Wijzigen/Toevoegen > tab Algemeen
Op deze tabkaart kun je de algemene gegevens van het project bijhouden:
Soort project
Geef hier aan om wat voor soort project het gaat. Dit is de default bij het aanmaken van projectonderdelen.
-
Regie, in principe wordt elke projectmutatie op basis van nacalculatie gefactureerd aan de klant.
Per projectonderdeel kan de soort worden gewijzigd. Meer informatie; -
Termijn, het project wordt aan de klant gefactureerd tegen een aangenomen bedrag in één of meer termijnen.
Alleen beschikbaar vanaf optie Uren.Per projectonderdeel kan de soort worden gewijzigd. Meer informatie;
-
Intern, bestemd voor interne projecten. Een intern project kun je niet factureren.
De projectsoort is niet te wijzigen in Intern, als er voor dit project onderdelen zijn met de soort Regie; -
Proef, te gebruiken voor oefenprojecten of voor standaardprojecten, die je kunt kopiëren naar andere projecten.
Er kunnen geen projectmutaties worden ingevoerd. De status van een proefproject is altijd Concept.
Projectleider
Selecteer hier de projectmedewerker die de leider van dit project is. Invoer is verplicht. Ingevoerde projectmutaties moeten worden geaccepteerd door de projectleider. Tip: stel zelf de rechten zo in, dat alleen de projectleider het recht heeft om projectmutaties goed te keuren.
Projectgroep
Selecteer hier de projectgroep voor dit project. De projectgroep bevat de grootboekrekeningen waarop de geaccepteerde projectmutaties worden geboekt.
Debiteur
De klant voor wie het project wordt uitgevoerd. Niet te wijzigen als er factuurvoorstellen zijn. Als alle factuurvoorstellen zijn gefactureerd wel te wijzigen.
Controles bij invoer projectmutaties/werkbonnen
De volgende instellingen hebben betrekking op het invoeren van werkbonnen en projectmutaties:
-
Veelvoud van factuureenheid verplicht, als je dit vakje selecteert, moet bij activiteiten met een afwijkende factuureenheid het aantal ingevoerde uren een veelvoud zijn van de factuureenheid. Is de factuureenheid bijvoorbeeld 1 Dagdeel (van vier uur) en is er 7 uur besteed, dan moet 4 óf 8 uur worden ingevoerd;
-
Standaardwaarde voor gebruikstoestemming, geef hier aan of het invoeren van werkbonnen en projectmutaties (meestal) wel of niet is toegestaan. Uitzonderingen hierop kun je vastleggen per activiteit, medewerker en/of overige kosten, zie knop Ga naar... > Gebruikstoestemming.
Prijsvoorkeur
Bij de voorcalculatie en de projectmutaties kun je combinaties invoeren van een activiteit en een projectmedewerker. Geef hier aan welke prijs in zo’n geval moet worden gebruikt: die van de projectmedewerker (dan selecteer je het vakje), of die van de activiteit (dan maak je het vakje leeg):
-
Kostprijs medewerker prevaleert boven kostprijs activiteit
-
Verkoopprijs medewerker prevaleert boven verkoopprijs activiteit
De default-waarde is ontleend aan de Vaste gegevens projecten.
Projectmutaties boeken als declarabel
Alleen van toepassing op interne projecten. Bij projectmutaties op een intern project worden het Aantal declarabel en de verkoopwaarde van de regel gebaseerd op het Aantal besteed. Selecteer je dit vakje, dan wordt de tijd die medewerkers op een intern project boeken, als declarabele tijd gezien bij bijvoorbeeld de bestede tijd per medewerker. Maar gefactureerd worden dergelijke mutaties nooit. Maak het vakje leeg als je de mutaties geboekt op interne projecten niet als declarabele tijd wilt zien. Maak je dit vakje leeg terwijl er voor dit project al mutaties zijn ingevoerd, dan worden die mutaties alleen aangepast als het Aantal besteed of de projectcode wordt gewijzigd.
Projectstatus
De projectstatus geeft aan in welk stadium het project zich bevindt:
-
Concept, de voorcalculatie kan worden vastgelegd, maar er kunnen nog geen werkbonnen of projectmutaties worden ingevoerd. Een project kan alleen de status Concept krijgen zolang er nog geen werkbonnen of projectmutaties zijn ingevoerd. Bij een project van de Soort Proef is de status Concept en kan de status niet worden gewijzigd;
-
In voorbereiding, de voorcalculatie kan worden vastgelegd en er kunnen alvast projectmutaties worden ingevoerd, bijvoorbeeld de kosten voor het maken van de prijsopgave. Een project kan alleen de status In voorbereiding krijgen als er nog geen factuurvoorstellen zijn voor dit project;
-
Onderhanden, het project wordt uitgevoerd. Projectmutaties kunnen worden ingevoerd, op basis hiervan kunnen factuurvoorstellen worden gemaakt;
-
Afgesloten, het project is afgesloten. Projectmutaties kunnen niet meer worden ingevoerd, facturering is ook niet meer mogelijk. Afsluiten is alleen mogelijk, als er geen werkbonnen voor dit project meer openstaan.
Status prijsopgave
Geef hier de status aan van de prijsopgave:
-
Concept, een prijsopgave met deze status kan worden gewijzigd;
-
Vastgesteld, de bedragen van de prijsopgave worden vastgelegd en zijn niet te wijzigen. Om de vastgestelde bedragen te wijzigen, dien je de status te wijzigen in Herzien;
-
Herzien, om een vastgestelde prijsopgave te wijzigen, dien je deze de status Herzien te geven. Je kunt de prijsopgave dan wijzigen. Het bedrag van de vorige prijsopgave blijft bewaard en wordt weergegeven in de hint van het veld Bedrag prijsopgave van de voorcalculatieregel. Ook het aantal van de vorige prijsopgave blijft bewaard; dit wordt weergegeven in de hint van het veld Prijsopgave: aantal van de voorcalculatieregel. Eenmaal vastgestelde projectonderdelen en voorcalculatieregels kun je wel op nul stellen maar niet verwijderen. Meerwerk is het verschil tussen de Herziene prijsopgave en de laatste Vastgestelde prijsopgave. De status van de prijsopgave speelt in deze berekening geen rol. De herziene prijsopgave is gewoon de actuele stand.
Begrotingsstatus
Geef hier de status aan van de begroting:
-
Concept, een begroting met deze status kan worden gewijzigd. Let op: wijzig je de status van Vastgesteld of Herzien in Concept, dan worden alle vastgestelde begrote bedragen uit het project verwijderd!
-
Vastgesteld, de begroting wordt vastgesteld en is niet te wijzigen. Om de begroting te wijzigen, dien je de status te wijzigen in Herzien;
-
Herzien, om een vastgestelde begroting te wijzigen, dien je deze de status Herzien te geven. Je kunt de begroting dan wijzigen. Het aantal van de vorige begroting blijft bewaard en wordt weergegeven in de hint van het veld Begroting: aantal van de voorcalculatieregel. Begrote projectonderdelen en voorcalculatieregels kun je wel op nul stellen maar niet verwijderen.
Vrije rubrieken
De eventuele vrije rubrieken van het project worden rechts onderaan op de tabkaart weergegeven. Je kunt de vrije rubrieken vastleggen met programma Vaste gegevens projecten.
Klik met de rechtermuisknop op de vrije rubrieken om ze op een andere manier in te delen (dit wordt per gebruiker onthouden):
- Vrije rubrieken groeperen als tabkaart, de vrije rubrieken worden verdeeld in een of meer tabkaarten, voor elke groep een aparte tabkaart. Vrije rubrieken zonder groep worden verzameld op de tabkaart Niet-gegroepeerd. Alleen beschikbaar als bij de vrije rubrieken een groep is ingevuld;
- Vrije rubrieken groeperen als groepsvak, de vrije rubrieken worden verdeeld in een of meer groepsvakken (group boxes), voor elke groep een apart groepsvak. Vrije rubrieken zonder groep worden verzameld in het groepsvak Niet-gegroepeerd. Alleen beschikbaar als bij de vrije rubrieken een groep is ingevuld;
- Vrije rubrieken aantal kolommen, kies hiervoor om de vrije rubrieken te verdelen in maximaal drie kolommen.