Invoeren projectmutaties
Verkopen > Projecten > Invoeren projectmutaties > knop Wijzigen/Toevoegen

Met dit programma kunnen projectmutaties worden ingevoerd of gewijzigd.

Projectmutaties zijn o.a. bestede uren, machinegebruik, gebruikt materiaal, enz. Bij het invoeren van een projectmutatie worden de artikelen automatisch gereserveerd. De voorraad wordt pas afgeboekt bij het accepteren van de projectmutatie.

Projectmutaties kunnen ook worden ingevoerd via programma:

  • Invoeren boekingen, via het referentienummer of de knop Project, hier kan direct worden geboekt op een project.
  • Projectgegevens, vanuit de projectstructuur. Versleep gewoon de betreffende projectonderdelen en voorcalculatieregels naar de tabkaart Projectmutaties en de mutaties worden ingevoerd.
  • Werkbonnen, zodra een werkbon de status Afgehandeld krijgt, worden op basis van de werkbon automatisch projectmutaties aangemaakt (alleen met optie Uren 3 of Projecten 2).
  • Invoeren weekstaat, projectmutaties ingevoerd via de weekstaat zijn via programma Invoeren projectmutaties slechts beperkt te wijzigen en kunnen niet worden verwijderd. Wel kunnen regels worden toegevoegd (ook artikelregels of mutaties voor een andere medewerker), maar niet al die extra regels zijn zichtbaar te maken in de weekstaat.
  • Importeren projectmutaties via de optie XML-koppeling projectgegevens.

Volgnummer

Het volgnummer van het projectmutatiebestand.

Afhankelijk van de instelling in de Vaste gegevens projecten wordt het volgnummer automatisch aangemaakt en kan nog worden gewijzigd. Bij een bestaand mutatiebestand is het nummer niet te wijzigen.

Omschrijving

De omschrijving van het mutatiebestand (maximaal 40 posities).

Weekstaat

zie Invoeren weekstaat

Herkomst

Is het projectmutatiebestand aangemaakt via de weekstaat, dan worden hier het betreffende jaar, weeknummer en medewerker vermeld. De Herkomst is dan Invoeren weekstaat.

Aangemaakt op / Aangemaakt door

Datum waarop en door welke gebruiker het mutatiebestand is aangemaakt.

Status

Als een vakje is geselecteerd, wil dat zeggen dat er regels met die status in het bestand voorkomen. De status kan namelijk per mutatieregel verschillen.

Mutatieregels

In het Weergeven-menu kunnen de weer te geven mutatieregels worden geselecteerd op status.

Zie hieronder voor een toelichting op de getoonde gegevens. Onderaan het venster kan een mutatieregel worden ingevoerd, gewijzigd of verwijderd.

 

Let op:

  • in het Weergeven-menu stel je in, in welke volgorde de mutaties moeten worden ingevoerd (bijv. eerst project, dan medewerker, dan activiteit, of andersom). Wil je bijv. een aantal mutaties van een bepaalde medewerker invoeren, dan begin je met het veld Medewerker.
    In het
    Weergeven-menu kan worden ingesteld welke velden je bij het invoeren van de regels wilt overslaan.
  • In het Weergeven-menu kan ook worden ingesteld hoe de Activiteiten worden ingevoerd: in decimalen, in tijdnotatie of via begintijd/eindtijd.
    Invoer van minuten is niet mogelijk als het Aantal decimalen aantallen van het projecttarief 0 of 1 is.
  • Wijzigen is alleen mogelijk bij een mutatieregel met de status Concept of Afgekeurd.
    Een projectmutatie die gekoppeld is aan het journaal, kan alleen via het journaal worden gewijzigd. zie ook bij Mutaties inleveren/terughalen. Projectmutaties die zijn ingevoerd via de Weekstaat zijn te wijzigen door via de knop Weekstaat (rechts) naar de Weekstaat te gaan. Deze mutaties zijn via Invoeren projectmutaties slechts beperkt te wijzigen.

De overige gegevens van de mutatieregel zijn in te zien en te muteren op de volgende tabkaarten:

Knoppen invoerregel

Opslaan / Annuleren, bewaar of annuleer de invoer van de nieuwe projectmutatieregel.

Toevoegen / Tussenvoegen, met de knop Toevoegen of Tussenvoegen kun je een projectmutatieregel toe- of tussenvoegen.

Toon archiefstuk, met deze knop kun je het digitale archiefstuk weergeven, welke aan de journaalpost is gekoppeld waar ook een projectmutatie bij is gemaakt.

Verwijderen, hiermee kun je een projectmutatieregel verwijderen, maar alleen als die regel nog in Concept staat.

Knoppen projectmutatie

  • Weekstaat, is aan dit projectmutatiebestand een weekstaat gekoppeld, dan kan met deze knop naar deze weekstaat worden gegaan.
    Dat is niet mogelijk als dit projectmutatiebestand vanuit de weekstaat is geopend. Het venster met dit projectmutatiebestand wordt pas weer actief nadat de weekstaat is afgesloten.
  • Terughalen, met de knop Terughalen worden alle mutatieregels met de status Ingeleverd teruggezet op de status Concept.
    Mutaties die al zijn geaccepteerd door de projectleider zijn al financieel verwerkt en kunnen alleen worden teruggehaald met programma
    Accepteren mutaties. Het terughalen van een projectmutatie is alleen mogelijk als die projectmutatie niet is gekoppeld aan het journaal. De koppeling met het journaal wordt automatisch gelegd als vanuit Invoeren boekingen via de knop Project direct op een projectmutatie wordt geboekt.
    De koppeling kan eventueel worden verwijderd door in het Muteren-menu te kiezen voor Ontkoppelen van journaal.
    Let op: wordt een geaccepteerde projectmutatie na het ontkoppelen teruggehaald, dan moet er nog een correctieboeking worden gemaakt (zie bij Overzicht projectmutaties).
  • Inleveren, met de knop Inleveren kun je in één keer alle mutatieregels met de status Concept ter controle aanbieden aan de teamleider en/of projectleider. Deze mutatieregels krijgen automatisch de status Ingeleverd.
    De ingeleverde mutaties kunnen vervolgens door de teamleider worden
    goedgekeurd (of afgekeurd), en door de projectleider worden geaccepteerd (geboekt).
  • Accepteren, de mutaties kunnen hiermee door de projectleider worden geaccepteerd (geboekt).
  • Overzicht, klik op de knop Overzicht voor een overzicht van de ingevoerde uren en mutaties.
  • Toevoegen, klik hierop om een nieuw projectmutatiebestand aan te maken.
  • Verwijderen, met deze knop wordt het projectmutatiebestand definitief verwijderd.
    Het verwijderen van een projectmutatiebestand is niet mogelijk als een of meer mutaties in dat bestand zijn gekoppeld aan het journaal. De koppeling met het journaal wordt automatisch gelegd als vanuit Invoeren boekingen via de knop Project direct op een projectmutatie wordt geboekt. De koppeling kun je eventueel verwijderen door in het Muteren-menu te kiezen voor Ontkoppelen van journaal.
  • Sluiten, het venster wordt gesloten.

Koppelingspictogram voor conceptenZie ook